D66

"Staatssecretaris hindert onderzoek naar geluidsoverlast Scbiphol"

Voedsel, ruimte en groen

Francine Giskes

19-12-2002 - De fractie van D66 maakt zich bezorgd over de omwonenden van Schiphol, nu de Commissie Berkhout is opgestapt. Berkhout, die onder meer de geluidsoverlast zou onderzoeken bij de overgang naar nieuwe Europese normeringen, heeft het bijltje erbij neergegooid omdat staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat weigert de benodigde informatie te verstrekken. D66-Kamerlid Francine Giskes: "Schultz ontkent eenvoudigweg dat de Commissie Berkhout de taak heeft de geluidsoverlast te onderzoeken, terwijl dit op verzoek van de Kamer zwart op wit is opgenomen in het instellingsbesluit."

D66 heeft eerder al tegen de Schipholwet gestemd, juist omdat de milieunormen onvoldoende op pijl bleven. Giskes: "Nu wordt ook nog eens de onafhankelijke Commissie die hierover waakt het werken onmogelijk gemaakt. Dat is een grimmig voorteken voor de omwonenden van Schiphol," aldus Giskes.

D66 heeft zich altijd kritisch opgesteld op het punt van de gelijkwaardige vertaling van de milieunormen in de nieuwe Schipholwet. D66 heeft nu al het vertrouwen verloren in de bescherming van omwonenden tegen de overlast van Schiphol. Giskes: "Ik vind het teleurstellend dat de economische belangen van Schiphol altijd zwaarder wegen dan de milieubelangen, de belangen van bewoners en de leefbaarheid." De Democraten hebben een motie ingediend om de regering op te dragen zo snel mogelijk weer een onafhankelijke commissie in te stellen.

"De nieuwe wet had een deugdelijke wet moeten worden. Er zou een einde gemaakt worden aan het gedogen en niet weten van de regering. Ik zou vandaag niet graag in de schoenen staan van het CDA, de VVD en de PvdA, aan wie we de Schipholwet te danken hebben. De meerderheid van de Kamer heeft met open ogen gekozen voor een toename van de geluidsoverlast en heeft nagelaten de woongebieden rondom Schiphol te beschermen."