D66

Alle gemeenten 'schone kleren'-gemeenten

Buitenland

Boris Dittrich

Schone Kleren Kampagne:
www.cleanclothes.org
www.fairwear.nl
www.indianet.nl

19-12-2002 - D66-Kamerlid Boris Dittrich roept de lokale- en provinciale fracties van zijn partij op om moties in te dienen voor een maatschappelijk verantwoord inkoopbeleid van dienstkleding en uniformen. Een soortgelijke motie, waarin de D66 Kamerfractie het Rijk vraagt om een verantwoord inkoopbeleid, is vandaag met een ruime meerderheid door de Tweede Kamer aangenomen.

Kleding wordt meestal geproduceerd in ontwikkelingslanden in Azië en in Centraal- en Oost Europa; dat geldt ook voor uniformen en dienstkleding die de overheid inkoopt. Bij die productie is de vakbondsvrijheid vaak in het geding, worden zeer lage lonen betaald, gelden onmenselijke werktijden en is soms sprake van kinderarbeid. Ook leidt kledingproductie in veel gevallen tot ernstige milieuschade.

Om hier verandering in te brengen, staat Dittrich de aanpak voor van organisaties als de Schone Kleren Kampagne: niet de banden met de kledingproducent verbreken - want dan zijn de arbeiders ter plekke nog slechter af - maar afspraken maken over bijvoorbeeld eerlijke beloning en werktijden, overeenkomstig de normen van de International Labour Organisation.

De overheid heeft hierbij volgens Dittrich een belangrijke taak: door zelf duurzaam in te kopen, helpt ze de omstandigheden bij kledingproductie te verbeteren en geeft ze het goede voorbeeld aan particuliere kledinginkopers. Wanneer, zoals Dittrich voorstelt, ook lokale en provinciale D66-fracties moties indienen waarin gevraagd wordt om een duurzaam inkoopbeleid, heeft deze actie een nog veel breder effect. De Kamerfractie heeft daartoe een voorbeeldmotie opgesteld.

In steden als Amsterdam, Tilburg, Assen en Oss zijn al moties aangenomen en wordt succesvol gewerkt aan een duurzaam inkoopbeleid; het zijn nu zogenaamde Schone Kleren Gemeenten (1). D66 wil er aan bijdragen, dat binnenkort alle gemeenten in Nederland dit predikaat kunnen dragen.

(1) In de definitie van de Schone Kleren Kampagne is een Schone Kleren Gemeente een gemeente die een politiek besluit neemt om bij de aanbesteding van dienstkleding en uniformen eisen te stellen op het gebied van arbeidsrechten en milieu. Van de gemeente wordt verder verwacht dat zij haar staande inkoopbeleid in kaart brengt en heldere plannen formuleert voor duurzame inkoop van dienstkleding.

VOORBEELDMOTIE DUURZAAM INKOPEN

gehoord de beraadslaging,

overwegende, dat in ontwikkelingslanden en in Centraal- en Oost Europese landen de vakbondsvrijheid in het geding is, zeer lage lonen, onmenselijke werktijden en kinderarbeid voorkomen, en dat de productie van kleding vaak grote milieuschade veroorzaakt;

spreekt als haar mening uit dat de overheid, als voorbeeldconsument, een duurzaam inkoopbeleid dient te voeren, gebaseerd op internationaal erkende milieunormen en de normen van de Internationale Arbeids Organisatie;

verzoekt een duurzaam inkoopbeleid te ontwikkelen:
- dat in overeenstemming is met het bovenstaande
- dat transparant en controleerbaar is

- waarmee op korte termijn wordt begonnen in de vorm van een proefproject duurzaam inkopen van dienstkleding en uniformen door

DIENST VAN DE BETREFFENDE OVERHEID, bijvoorbeeld: stadswachten, stadsreiniging, etc.

en gaat over tot de orde van de dag.

(Voor meer informatie over deze voorbeeldmotie over het D66 Schone Kleren Initiatief, kunt u contact opnemen met Philip Tijsma: P.Tijsma@tk.parlement.nl)