D66

Raad voor cultuur vóór wet op vaste boekenprijs

Cultuur

Boris Dittrich

18-12-2002 - De Raad voor Cultuur dringt sterk aan op het verankeren van de vaste boekenprijs in een wet, zo maakte de Raad vanmiddag bekend. `Dat betekent onverkorte steun voor de keuze van D66 en GroenLinks om de vaste boekenprijs vast te leggen in een een initiatiefwetsvoorstel", aldus Dittrich, "de Raad bevestigt ons oordeel dat een boek veel meer is dan handelswaar; het is een cultuurgoed dat we moeten koesteren".

De Raad voor Cultuur bracht vandaag, op verzoek van de voormalig bewindslieden Jorritsma en Van der Ploeg, advies uit over het rapport Boek en markt van het Centraal Planbureau en het Sociaal Cultureel Planbureau. Volgens de Raad moet het systeem van de vaste boekenprijs, zoals dat nu in Nederland bestaat, onverkort worden gehandhaafd. De overheid draagt daarmee bij aan de pluriformiteit en brede beschikbaarheid van Nederlandse en Friese boeken. Daarvan profiteren zowel de lezers als de makers van bijvoorbeeld publicaties met kleinere oplagen. Het is volgens de Raad allerminst zeker dat deze verworvenheden zonder de vaste boekenprijs kunnen voortbestaan. De verschraling van het boekenaanbod in de Europese landen waar de vaste prijs werd losgelaten, stemt wat dat betreft weinig optimistisch. Een wetsvoorstel op de vaste boekenprijs sluit volgens de Raad voor Cultuur goed aan bij de ontwikkelingen in de Europese Unie, waar nu elf van de zestien lidstaten een vaste boekenprijs kennen en negen daarvan het systeem in een wet hebben vastgelegd.

Boris Dittrich (D66) en Femke Halsema (GroenLinks) dienden op 28 oktober van dit jaar een initiatiefwetsvoorstel in waarin zij het huidige systeem van de vaste boekenprijs in de wet verankeren. Dit wetsvoortstel ligt ook ter advisering bij de Raad voor Cultuur; het advies wordt in het voorjaar van 2003 verwacht.