Politie Rotterdam-Rijnmond

Middaguitgave donderdag 19 december 2002

* SNELLE STIJGING TELEFONISCHE- EN INTERNETAANGIFTE

10.000 telefonische- en internetaangiften in Rotterdam - Rijnmond

Bij de politie Rotterdam - Rijnmond bestaat sedert 1 juli van dit jaar de mogelijkheid om voor een groot aantal zaken aangifte te doen via 0900 - 8844 of via Internet
www.politie-rotterdam-rijnmond.nl. Steeds meer mensen maken hiervan gebruik, waardoor een bezoek aan een politiebureau overbodig wordt.

Burgers kunnen van de nieuwe mogelijkheid van digitaal aangifte doen gebruik maken voor zaken waarbij geen sprake is van geweld en er geen informatie is over de verdachte. Meer dan 10.000 mensen hebben dat de afgelopen zes maanden gedaan. De procedure is eenvoudig en bespaart tijd.

Telefonisch aangifte doen gaat via 0900 - 8844. Er wordt een afspraak gemaakt, waarna de telefonische aangifte wordt opgenomen op een door de burger gewenst tijdstip. Vervolgens ontvangt de aangever binnen enkele dagen de officiële aangifte op het huisadres. De lange wachttijden bij 0900 - 8844 behoren inmiddels tot het verleden.

Via internet kan 24 uur per dag aangifte worden gedaan. Na vijf werkdagen kan het officiële exemplaar, via een unieke code, van de internetsite www.politie-rotterdam-rijnmond.nl worden gehaald.

Vanzelfsprekend blijft het mogelijk om persoonlijk bij één van de politiebureaus in de regio aangifte te doen.

Alle politiebureaus in de regio Rotterdam - Rijnmond hebben inmiddels vaste openingstijden. Deze staan vermeld op de website www.politie-rotterdam-rijnmond.nl en bij de bureaus zelf. Daarnaast wordt in januari 2003 huis-aan-huis, in de hele regio, een folder verspreid waarin de openingstijden overzichtelijk en per district zijn opgenomen.

De nieuwe manier van aangifte doen en de vaste openingstijden van de bureaus past in de doelstelling van de politie Rotterdam-Rijnmond om de service voor de burgers te vergroten.


* DALING AANGIFTEN ZET DOOR, VEEL OVERLASTPLEGERS NAAR KANTONRECHTER

De eerder dit jaar ingezette daling van het aantal aangiften in de politieregio Rotterdam-Rijnmond gaat door. Dat blijkt uit de rapportage over de resultaten van het politieoptreden in de maand november. Deze resultaten worden, zoals bekend, afgezet tegen de afspraken die politie en justitie hierover voor het jaar 2002 hebben gemaakt.

De daling van het totaal aantal aangiften zet verder door. In november werden circa 8200 aangiften gedaan, tegen ruim 11.000 in dezelfde maand van het vorig jaar. Het aantal geweldsdelicten en het aantal aangiften van straatroof zijn in november licht gedaald en gestegen: respectievelijk 1003 (was in oktober 1025) en 324 (was in oktober 283). Het aantal straatroven blijft overigens aanmerkelijk lager dan in het begin van dit jaar, toen het nog rond de 360 per maand lag.

De daling van de aangiften die lijkt door te zetten betreft met name de delicten woninginbraak, fietsdiefstal en diefstal uit bedrijven. Het gedaalde aantal aangiften en het gestegen aantal aangehouden verdachten tonen, evenals in de vorige maandrapportage, aan dat de pakkans in Rotterdam - Rijnmond steeds verder stijgt.

In november zijn 1554 verdachten naar justitie gestuurd. Dit aantal ligt in 2002 gelijk aan het aantal verdachten dat in november 2001 naar justitie ging. Het aantal verdachten van geweldsdelicten dat voor de rechter is gebracht is gestegen. In de maand november waren dat er 417, tegen 320 in de dezelfde maand van 2001.

Het aantal jeugdige verdachten van misdrijven dat naar justitie is gestuurd lag in november op hetzelfde niveau als in november 2001. Deze ontwikkeling stemt niet tot tevredenheid en er zullen extra impulsen gegeven worden om dit aantal te vergroten. Het aantal gepakte daders van (drugs)overlast dat zich bij de kantonrechter moet verantwoorden was in november 935, het dubbele van wat was afgesproken (454). In totaal werden er 2759 verdachten voor de kantonrechter gebracht, bijna 1100 hoger dan was overeengekomen.

De aanpak van overlast en specifiek in november van jeugdige overlastplegers gaat onverkort door.