Partij van de Arbeid

Den Haag, 19 december 2002

Vragen van het lid Dijksma (PvdA) aan de ministers van Verkeer en Waterstaat (V&W) en Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) over uitstel van Randstadrail bij Utrecht


1. Bent u bekend met de problemen rondom het uitblijven van een projectbesluit en deelbeschikking voor de spoorverdubbeling Vleuten-Geldermalsen (Randstadspoor)?

2. Deelt u de mening van de gemeente Utrecht dat uitstel van de spoorverdubbeling tot vertraging leidt van de bouw van ongeveer 7.000 woningen in de Leidsche Rijn en tevens het oponthoud van de verlegging van de A2 waarbij de geluidsoverlast voor 550 woningen blijft bestaan, geen goede ontsluiting mogelijk is, en de gemaakte VINEX-afspraken niet nageleefd kunnen worden? Waarom (niet)?

3. Acht u dit acceptabeel gezien de woningnood in Utrecht?
4. Wat gaat u ondernemen om de vertraging en het uitstel zo spoedig mogelijk dit jaar alsnog weer vlot te trekken?

5. Waarom wordt zo lang gewacht met het geven van de aangevraagde beschikking voor de spoorverdubbeling, terwijl het spoorverdubbelingproject inhoudelijk onomstreden en financieel geborgd is?

6. De bouw van Leidsche Rijn en de spoorwegverdubbeling zijn vanzelfsprekend niet gereed voordat een nieuw kabinet aantreedt; deel u de mening dat dat geen reden kan zijn om een beschikking over dit project uit te stellen?