College voor zorgverzekeringen

Verstandelijk gehandicapten wachten te lang op woning 19 december 2002

In de sector verstandelijk gehandicapten zijn de wachtlijsten in de eerste helft van 2002 gestegen. De wachttijden zijn evenwel korter dan voorheen. Het onderdeel wonen vormt een uitzondering op de langere wachtlijsten. Hiervoor is de wachtlijst gelijk gebleven. Landelijk wachten bijna 5.000 cliënten op een woonvoorziening. Van hen wacht 85% langer dan drie maanden op een geschikte woonplek. Voor het onderdeel dagbesteding wacht eveneens 85% langer dan zes weken op plaatsing. De streefnormen voor aanvaardbare wachttijden zijn in 2000 vastgesteld in gezamenlijk overleg tussen de zorgverzekeraars en zorgaanbieders (het Treek-overleg). Uit onderzoek van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) blijkt dat deze norm nog lang niet gehaald wordt. Dit blijkt uit het rapport 'Kernmonitor ZRS: tussenstand 2002', dat op 19 december 2002 door het College wordt vastgesteld.

In alle zogenoemde productgroepen voor verstandelijk gehandicapten zijn de wachttijden afgenomen. De reden hiervoor is dat in de afgelopen jaren meer zorg verleend kon worden. Met name bij de productgroepen wonen en dagbesteding was deze gunstige ontwikkeling duidelijk merkbaar. Deze positieve ontwikkelingen worden echter overschaduwd door een sterke toename van het aantal indicaties. Bij het onderdeel wonen is het aantal indicaties halverwege het jaar 2002 meer dan 50% hoger dan in voorgaande jaren. Het gevolg hiervan is dat de wachtlijsten toenemen: meer cliënten wachten gemiddeld dus iets korter op zorg. Oorzaak van het stijgend aantal indicaties lijkt onder andere de aanzuigende werking te zijn van de extra financiële middelen ter bestrijding van de wachtlijsten op de -mogelijk- verborgen vraag. Ook de veranderende maatschappelijke verhoudingen en de vergrijzing leiden tot een grotere vraag naar zorg.
In absolute zin waren de wachtlijsten in Noordoost Noord Brabant, Utrecht, Arnhem, Friesland en Amsterdam halverwege 2002 lang. De kortste wachtlijsten waren in de regio's Delft, Westland en Oostland, Nieuwe Waterweg Noord, Midden Holland, Amstelland/de Meerlanden en het Gooi.

Voor een blijvende reductie van de wachtlijsten is het noodzakelijk voldoende geschoold personeel op te leiden en voldoende geschikte woningen te bouwen. Ook is een voortdurende opschoning van wachtlijsten van vitaal belang om een goed inzicht te houden op het werkelijk aantal wachtenden. Het CVZ zal in 2003 de ontwikkelingen van de indicaties nog frequenter en indringender gaan volgen.
Auteur: John van der Pas, telefoon (020) 34 75 605
Mutatiedatum 19/12/2002 13:57:47