Gemeente Utrecht

LANDELIJKE RICHTLIJNEN NODIG VOOR DUIKVEILIGHEID BRANDWEER

De commandant van de Utrechtse brandweer, ing. J.M.P. Wink onderschrijft de conclusies en aanbevelingen met betrekking tot brandweerduiken van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid. De commandant reageert hiermee op het rapport van de Inspectie dat deze week is verschenen. Het rapport bevat een aanvullende analyse op basis van de bestaande onderzoeksrapporten over het duikongeval in juli 2001 bij de Utrechtse brandweer, en een aantal aanbevelingen om de veiligheid van het duiken bij de brandweer te verbeteren.

De aanbevelingen van het rapport van de IOOV zijn gericht op de landelijke verbetering van de duikveiligheid van de brandweer. De Inspectie noemt daarbij twee hoofdpunten:


1. Er moeten eenduidige landelijk richtlijnen komen voor de duikveiligheid bij de brandweer in Nederland met een duidelijke status en ingebed in de Arboregelgeving.


2. Deze richtlijnen moeten uitgangspunt zijn voor het verbeteren van de werkinstructies, de duikopleiding, het examen van de brandweerduiker en voor de veiligheid van de brandweerduiker in het algemeen.

De Utrechtse commandant is verheugd dat, ondanks de trieste aanleiding, landelijke verbeteringen bij het brandweerduiken worden doorgevoerd. De brandweer Utrecht heeft al een aanzienlijke inspanning geleverd om de achterstanden in de veiligheidszorg weg te werken en het traject van optimalisering van de arbeidsomstandigheden in te slaan. Het gaat immers, aldus de commandant, om de effectiviteit van die maatregelen in de dagelijkse praktijk.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u bellen met Gert-Jan Kooy, Brandweer Utrecht, telefoon 030-2828 961 of 06 5125 50 50

Utrecht, 19 december 2002.