Vlaams Parlement


19 dec 2002

De Kracht van je Stem

Het VLOR-project "De Kracht van je Stem" wordt geïntegreerd bij de diensten van het Vlaams Parlement. Dat besliste het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement. Daarmee is de voortzetting van het project gegarandeerd.

De Vlaamse Onderwijsraad (VLOR) startte in opdracht van de Vlaamse regering in 1996 met een educatief project om jongeren de nodige kennis en attitudes bij te brengen om als volwaardig burger te kunnen deelnemen aan het maatschappelijk-politieke leven. Een wetenschappelijk onderzoek had immers uitgewezen dat de kennis van de Vlamingen over hun instellingen belabberd was. Een van de conclusies van onderzoeker Bart Cambré was dat: "het onderwijs een centrale rol moet spelen in het bijbrengen van de federale logica". Geplaatst in een breder concept van democratische opvoeding doopte de VLOR het project "De Kracht van je Stem".

Het project resulteerde in didactisch materiaal voor leerlingen van de 3e graad basisschool tot en met de 3e graad secundair onderwijs (jongeren van 10 tot 18 jaar). Het is afgestemd op zowat alle onderwijsvormen (basisonderwijs, ASO, KSO, TSO, BSO, BuSO). En er is zelfs een aanbod voor volwassenen (basiseducatie). Telkens is er ook een handleiding voor de leerkracht en een informatiemap met achtergrondgegevens. Een website www.dekrachtvanjestem.be geeft het project de gewenste interactiviteit.

Op dit moment is dus heel wat nuttig materiaal beschikbaar voor de scholen in de komende verkiezingsjaren. Een recente studie van Lien Wauters (KU Leuven) toont evenwel aan dat de helft van de geschiedenisleraren van de 2e en de 3e graad daarvan niet op de hoogte is. Bovendien kwam de continuïteit van het project in gevaar toen bleek dat het departement Onderwijs niet langer kon instaan voor de financiering. Vandaar dat de VLOR erop aandringt om het te integreren bij het Vlaams Parlement. Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement gaat daar nu op in.

Dat betekent o.m. dat de reeds gerealiseerde educatieve materialen aan de diensten van het Vlaams Parlement worden overgedragen voor verder beheer en actualisering. De website, die vooral dienstig is voor de actualisering van het educatief materiaal, wordt eveneens overgedragen voor verdere uitbouw en beheer. De bestaande superstructuur van het project, door de VLOR uitgebouwd, blijft behouden. Zo blijven specialisten en mensen uit de onderwijswereld waken over de netoverschrijdende bruikbaarheid van het materiaal. Het parlement stelt twee medewerkers ter beschikking: een projectcoördinator en een administratieve medewerker. Zij worden ondergebracht bij de dienst Externe Relaties.