Vlaams Parlement


19 dec 2002

Maatschappelijke discussie Handvest van Vlaanderen

Voorzitter Norbert De Batselier van het Vlaams Parlement presenteerde op 16 december 2002 op een persconferentie de discussietekst "Handvest van Vlaanderen". Het is de bedoeling dat de tekst in de volgende maanden in ruime discussie met alle Vlamingen wordt besproken. Niet alleen het 'klassieke' maatschappelijk middenveld, maar het ganse Vlaamse maatschappelijk verenigingsleven zal actief in het debat betrokken worden. Zo krijgt de Vlaamse samenleving zelf de kans een handvest te schrijven.

Na een gedachtewisseling heeft het Bureau van het Vlaams Parlement vandaag eenparig beslist dat het debat over het Handvest van Vlaanderen als volgt gestructureerd zal worden:


- Op een eerstdaags in gebruik te nemen aparte website - Vlaamshandvest.be - krijgen zowel het 'klassieke' maatschappelijk middenveld als het ganse maatschappelijk verenigingsleven de kans om, uitgaande van het 'Handvest van Vlaanderen' zoals opgesteld door de voorzitter, voorstellen en opmerkingen met betrekking tot die basistekst te formuleren. Bedoeling is dat de website hetzelfde bereik als de website 'Kleurrijk Vlaanderen' van de Vlaamse regering ambieert.


- Ook de Vlaamse regering wordt uitgenodigd haar bijdrage tot het debat te leveren.


- Na die eerste fase, op een later nog nader te bepalen datum, worden ook de fracties uitgenodigd om, mede op basis van de via de website ingekomen opmerkingen en voorstellen, hun voorstellen en opmerkingen te formuleren.


- Na de federale verkiezingen van uiterlijk juni 2004 worden alle opmerkingen en voorstellen in één dossier samengebundeld en samen met de basistekst van de voorzitter voor bespreking naar de bevoegde Commissie van het Vlaams Parlement verzonden. Streefdoel is dat het Vlaams Parlement tegen 2004 een formele Grondwet voor Vlaanderen zou uitvaardigen waaraan zoveel mogelijk Vlamingen hebben meegeschreven.