Gemeente Almere

Zoektocht naar antwoord op fileprobleem EN bedreigde natuur

Vanaf 12 december is via internet informatie beschikbaar over het project De Uitweg. Almere is als partner bij dit project betrokken. De Uitweg probeert een natuurvriendelijk antwoord te geven de verkeersoverlast tussen Almere/t Gooi en Amsterdam/Schiphol.

Al jaren wordt gezocht naar een oplossing voor dit probleem, maar het wil maar niet van de grond komen. Het is dan ook een voorbeeld van een typisch Nederlands dilemma: óf het verkeer loopt verder vast, of er wordt natuur prijsgegeven ten koste van meer asfalt. Met de verwachte groei van Almere neemt de urgentie toe. Dat maakt het risico alleen maar groter dat te zijner tijd wordt gekozen voor noodmaatregelen ten gunste van de verkeersdoorstroming, die rampzalig kunnen zijn voor de natuur. Daarom hebben lokale overheden (provincies, gemeenten, gewest) en een aantal maatschappelijke organisaties (natuur- en milieuorganisaties, werkgevers) de handen ineengeslagen en De Uitweg opgericht. In juni 2003 willen zij aan de rijksoverheid voorstellen aanbieden die waarmee zowel de bereikbaarheid tussen de twee steden beter wordt als de natuur een dienst wordt bewezen.

De website www.deuitweg.nl geeft beknopte informatie over doel, opzet en partners van het project. Ook is de Nieuwsbrief van De Uitweg er te vinden, waarin verslag wordt gedaan van de voortgang. Belangstellenden kunnen zich op de nieuwsbrief abonneren.