Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Benoeming project-DG Beveiliging en Crisisbeheersing

19 december 2002

De heer B.R. (Bob) Visser (51), korpschef van de regiopolitie Kennemerland, is op voorstel van de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Donner (Justitie) tijdelijk belast met de functie van project-directeur-generaal Beveiliging en Crisisbeheersing. Hij zal tevens gaan functioneren als de Nationaal Coördinator Bewaking en Beveiliging.

Het gaat om een nieuwe functie, die voortkomt uit de aanbevelingen van de commissie feitenonderzoek veiligheid en beveiliging Pim Fortuyn (commissie-Van den Haak) en het daaruit volgende kabinetsstandpunt. De belangrijkste taken van de project-DG zijn het ontwikkelen van een integraal bewakings- en beveiligingsbeleid, het landelijk invoeren daarvan en het beheer. Hierbij hoort ook het inventariseren van risicogroepen en analyseren van risiconiveaus en het begeleiden van de activiteiten van de politieregio's hierbij. Ook stelt de project-DG beveiligings- en bewakingsadviezen vast en geeft daartoe vervolgens de opdrachten.

Het gaat nu nog om een tijdelijke functie tot 1 juli 2003, vooralsnog gepositioneerd bij het ministerie van BZK. Medio 2003 wordt besloten over de definitieve positionering van de Nationaal Coördinator Bewaking en Beveiliging. De heer Visser (51) is nu korpschef van de regiopolitie Kennemerland. Na 1 juli zal hij in deze functie terugkeren.