Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V K A M E R F R A C T I E

Brussel, 19 december 2002

Agalev steunt aanbevelingen Amnesty International Nepal


Vandaag lanceert Amnesty International een nieuw rapport naar aanleiding van haar onderzoek naar de schendingen van de mensenrechten in Nepal. De toestand dreigt te escaleren, Agalev steunt dan ook volmondig de vraag van Amnesty naar internationale initiatieven en van onze regering verwachten we een concreet engagement.

Zowel binnen de Europese Unie als binnen de Verenigde Naties moet er snel een akkoord zijn om mensenrechtenwaarnemers naar Nepal te sturen. Daarnaast kan de internationale gemeenschap haar bezorgdheid vorm geven door een resolutie inzake deze schendingen in te dienen, in te leiden op de volgend algemene vergadering van de commissie mensenrechten in Genève volgend voorjaar.

We juichen de verklaring toe van het Europees voorzitterschap van 18 december waarin ze de toestand in Nepal aanklagen en de Nepalese regering oproepen een einde te stellen aan de straffeloosheid. Ook benadrukken ze dat de noodzakelijke hervormingen pas kunnen slagen indien het recht gerespecteerd wordt en een staakt-het-vuren wordt afgekondigd.

We hopen dan ook dat de Nepalese regering zal ingaan op het aanbod van Koffi Annan om te bemiddelen in dit escalerend conflict.

Het belangrijkste blijft beide partijen in het conflict niet aflatend op te roepen de mensenrechten te respecteren en de politieke dialoog te hervatten. Om deze oproep kracht bij te zetten vragen we dat België toetreedt tot de Task Force for Peace and Development, waar tot nu toe negen westerse landen deel van uitmaken. We hopen hierop van minister Michel snel een antwoord te krijgen want België draagt in deze een eigen verantwoordelijkheid, vooral naar de Nepalese bevolking, altijd het eerste en laatste slachtoffer van een conflict.

Leen Laenens, volksvertegenwoordiger 0478-20 19 93 Peter Vanhoutte, volksvertegenwoordiger

---
Meer informatie:
Agalev Kamerfractie
Tel. 02-549 84 18 Fax 02-549 87 98
e-mail: fractie.kamer@agalev.be