---

Ministerie van Defensie



---

Task Force Fox militairen terug in Nederland (Hennie Keeris)

Task Force Fox militairen terug in Nederland

19-12-2002

Op vliegbasis Eindhoven zijn gisteravond (18 december) ongeveer 150 militairen teruggekeerd die het afgelopen half jaar deel uitmaakten van de NAVO-missie Task Force Fox in Macedonië. De militairen werden ontvangen door staatssecretaris Cees van der Knaap en de Bevelhebber der Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Marcel Urlings. Staatssecretaris Van der Knaap sprak de militairen na aankomst toe. "U kunt de kerst vieren temidden van uw verwanten en geliefden. Dat moet een goed gevoel geven, eens temeer daar u terug kunt kijken op een bijzonder geslaagde operatie. Enigszins gechargeerd zou je kunnen zeggen dat u het afgelopen jaar in feite de kerstgedachte reeds in praktijk heeft gebracht. Ik heb daar veel waardering voor en met mij het hele Kabinet en het Nederlandse volk."

De staatssecretaris complimenteerde de militairen met de wijze waarop zij een bijdrage geleverd hebben aan vrede en veiligheid op de Balkan. "U heeft met eigen ogen kunnen constateren: de missie van Task Force Fox is er één geweest die nodig was. U heeft dan ook een belangrijke klus geklaard, voor, tijdens en na de verkiezingen. U heeft niet alleen in militair opzicht uitstekend werk gedaan. Als ambassadeurs van de Nederlandse krijgsmacht heeft u op de ´Bases´ en daar buiten, aan de NAVO en aan Europa laten zien dat Nederland zijn mannetje staat, op het gebied van vredesoperaties en op het gebied van internationale samenwerking."

Onder commando van brigade-generaal Harm de Jonge leverde ons land sinds juni 2002 met ongeveer 250 militairen van alle krijgsmachtdelen een bijdrage aan deze missie. Op basis van het zogeheten Akkoord van Ohrid zagen de Nederlandse militairen in Macedonië toe op de verkiezingen en werden zij ingezet ter beveiliging van waarnemers van de Europese Unie (EU) en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Behalve Nederland waren ook Duitsland, Italië en Frankrijk bij deze operatie betrokken.

Tot slot sprak staatssecretaris Van der Knaap de hoop uit dat de militairen zullen genieten van een welverdiend verlof. "Ik wens u een prettige kerst en een fijne jaarwisseling in eigen kring. Bedankt voor uw inzet. Het ga u goed." (Foto: Hennie Keeris)