ZORGVERZEKERAAR VGZ

VGZ sluit eerste vrije prijsafspraken (DBC's)

Zorgverzekeraar VGZ heeft als eerste zorgverzekeraar

DBC-prijsafspraken gemaakt met de St. Maartenskliniek in Nijmegen. Het gaat om afspraken over een 14-tal orthopedische patiëntgroepen/ingrepen, waaronder gewrichtsvervangende operaties aan de knie en heup en ingrepen aan de meniscus en kruisband. Het totale bedrag dat er mee is gemoeid bedraagt 12,6 miljoen euro voor het jaar 2003.

Het besluit van voormalig minister Bomhoff van VWS in september en de recente bevestiging van de invoering van vrije prijsonderhandelingen voor een beperkt aantal DBC's per 1 januari 2003 door waarnemend minister De Geus, stimuleerde VGZ om over te gaan op het versneld invoeren van het nieuwe bekostigingsysteem voor ziekenhuizen.

VGZ bestuursvoorzitter Dessing zei hierover al eerder dat alleen door duidelijke afspraken met ziekenhuizen - onder andere via DBC's - ziekenhuizen kunnen worden aangesproken op hun leverplicht: 'Het is in het belang van onze verzekerden dat, via de weg van vrije onderhandelingen met zorgaanbieders, afspraken worden gemaakt over kwantiteit, kwaliteit en tijdigheid van de behandelingen. Als zorgverzekeraar moet je voor je verzekerden zorg kunnen inkopen bij de beste leverancier.' Met de St. Maartenskliniek is nu een eerste stap gezet op deze weg met het vastleggen van de afspraken voor 14 DBC's. Een Diagnose Behandel Combinatie (DBC) is een eenduidige beschrijving van een patiënt met een bepaalde aandoening en de daarop gerichte behandeling en een de daarbij horende kostprijs.

Voor VGZ zijn DBC's slechts een onderdeel van een uitgebreider contract. VGZ wil met ziekenhuizen verder praten over expliciete prestatie-indicatoren die zicht moeten geven op de professionele, functionele en relationele kwaliteit van de geleverde dienst.


---