NPM Capital NV

19 december 2002, Amsterdam

NPM Capital focust op familiebedrijven en buy-outs

Het investeringsbeleid van NPM Capital zal de komende jaren sterk gefocust blijven op familiebedrijven en corporate spin-offs zoals management buy-outs. Daarmee wordt onder de nieuwe directie van NPM Capital het bestaande beleid in grote lijnen voortgezet. Nieuwe participaties in life science bedrijven en in starters zullen echter tot het verleden behoren .

Er is de laatste jaren nogal wat veranderd bij NPM Capital. SHV Holdings heeft het bedrijf van de beurs gehaald, wisselingen in de raad van commissarissen en de komst van een nieuwe directie: Jan Willem Baud en Roelof Prins als opvolgers van Martin Dekker en Jasper Keijzer die wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd afscheid hebben genomen.

Aanleiding voor de nieuwe directie om zich - samen met de investeringsmanagers en uiteraard de commissarissen - nog eens fundamenteel te bezinnen op het te voeren investeringsbeleid.

De uiteindelijke conclusie is dat het tot nu toe gevoerde beleid in hoofdlijnen wordt voortgezet. Dat betekent:

* langere termijn investeringen in familiebedrijven en corporate spin-offs

* in principe beperkt blijvend tot een minderheidsbelang (dus maximaal een 49%-belang)

* een tijdelijk meerderheidsbelang, tot zelfs 100%, is mogelijk als er uitzicht is dat dit belang door doorplaatsing bij derden binnen afzienbare tijd weer kan worden teruggebracht tot een minderheidsbelang

Op enkele punten is het beleid aangescherpt:

* NPM Capital zal geen participaties meer nemen in de life sciencessector omdat deze als te specialistisch wordt gezien
* participaties in starters worden uitsluitend nog indirect genomen via gespecialiseerde venture capital fondsen.