Vereniging Nederlandse Gemeenten

Verkoop en afsteken van consumentenvuurwerk (19/12/02)

Het Vuurwerkbesluit kent uniforme verkoopregels voor consumentenvuurwerk. In aanvulling daarop kan het college op grond van artikel 2.6.2 model-APV een verkoopvergunning afgeven.

Artikel 2.3.2 Vuurwerkbesluit kent een verbod om consumentenvuurwerk ter beschikking te stellen aan een particulier. Dit verbod geldt niet op 29, 30 en 31 december, tenzij een van deze dagen een (koop)zondag is. Het verbod geldt dan eveneens op die (koop)zondag, in dit geval wordt 28 december als verkoopdag aangewezen. Voor 2002 houdt dit in dat alleen op 28, 30 en 31 december mag worden verkocht.

Artikel 3.2.3 Vuurwerkbesluit verbiedt per levering meer dan tien kilogram consumentenvuurwerk aan een particulier ter beschikking te stellen.

Artikel 2.3.4 Vuurwerkbesluit verbiedt consumentenvuurwerk aan een particulier bedrijfsmatig ter beschikking te stellen op een andere plaats dan een verkoopruimte die voldoet aan de in bijlage 1 gestelde voorschriften en de door het bevoegd gezag overeenkomstig artikel 2.2.3 gestelde nadere eisen. Een verkoopvergunning kan mitsdien niet worden verleend aan bijvoorbeeld mobiele verkooppunten of zogenaamde deurventers.

Artikel 2.3.5 Vuurwerkbesluit verbiedt consumentenvuurwerk bedrijfsmatig ter beschikking te stellen aan personen die jonger zijn dan zestien jaar.

Artikel 2.3.6 Vuurwerkbesluit staat het afsteken van consumentenvuurwerk door particulieren alleen toe tussen 31 december 10.00 uur en 1 januari 02.00 uur van het volgende jaar. Afsteken van consumentenvuurwerk door particulieren is niet toegestaan op andere dagen dan bovengenoemde periode.

Artikel 2.6.3 model-APV is een uitwerking van 2.3.6 Vuurwerkbesluit. Het college is bevoegd om tijdens deze toegestane periode plaatsen aan te wijzen waar het afsteken alsnog verboden is, ter voorkoming van gevaar, schade of overlast.

De verkoopvergunning, die eveneens in het model-APV is terug te vinden, wordt door gemeenten gebruikt om het aantal verkooppunten consumentenvuurwerk te reguleren. De verkoopvergunning kan worden geweigerd in het belang van de openbare orde en het voorkomen of beperken van overlast. De meeste gemeenten leggen de verkoop van consumentenvuurwerk vast in beleidsregels. Hierin kan een maximum aantal verkooppunten of een spreidingsbeleid worden vastgesteld. Bij de beoordeling of een verkoopvergunning wordt verleend, houdt een aantal gemeenten rekening met de resultaten van de jaarlijkse controles van politie, brandweer of afdeling milieu van de gemeente.

Zelfs indien een verkooppunt voldoet aan de milieuhygiënische (opslag)eisen van het Vuurwerkbesluit en de voorschriften van de Wet milieubeheervergunning, mag geen verkoop plaatsvinden als de gemeente geen verkoopvergunning verleent. Gemeenten gebruiken het instrument verkoopvergunning bijvoorbeeld voor het vaststellen van een maximum aantal verkooppunten voor de hele gemeente of het voeren van een spreidingsbeleid, bijvoorbeeld gerelateerd aan het aantal inwoners, aan het aantal kernen of aan de onderlinge afstand tussen de verkooppunten.

Via de website van het ministerie van VROM is het volledige Vuurwerkbesluit te downloaden. Op www.modelverordeningen.nl is het model APV terug te vinden.