Gemeente Heerlen

UWV kiest Heerlen en Stadspark Oranje Nassau

Het UWV (de Uivoeringsorganisatie van uitkeringsinstanties) heeft besloten haar nieuwe regiokantoor in Heerlen te vestigen. Hiervoor wordt een nieuw kantoor gebouwd in het gebied van Stadspark Oranje Nassau. Het besluit van de UWV-directie is voor Heerlen van groot belang voor zowel de werkgelegenheid als voor Stadspark Oranje Nassau.

Het UWV is een nieuwe organisatie die ontstond uit de samenvoeging van uitkeringsinstanties GAK, Uszo, Guo, Cadans, en SFB per 1 januari 2002. Sinds april 2002 was het UWV op zoek naar nieuwe huisvestingsmogelijkheden voor het Zuid-Limburgse regiokantoor. Zowel Maastricht als Heerlen waren in beeld voor deze vestiging. De gemeente Heerlen heeft haar best gedaan de kwaliteiten en mogelijkheden van Heerlen als vestigingsplaats onder de aandacht van het UWV-bestuur te brengen.

Deze week heeft de raad van bestuur van de UWV de gemeente laten weten dat zij voor de vestiging van het nieuwe regiokantoor heeft gekozen voor Heerlen. Dit voorgenomen besluit wordt op zeer korte termijn voorgelegd aan de Centrale Ondernemingsraad UWV waarna het definitief kan worden bekrachtigd.

Erkenning
We zijn ontzettend blij met de keuze van UWV voor Heerlen, stelt wethouder Prickartz van Stadsontwikkeling. De keuze is in de eerste plaats een goede zaak voor de werkgelegenheid. De vestiging in Heerlen betekent het behoud van de arbeidsplaatsen die op dit moment al in Heerlen gevestigd zijn èn uitbreiding doordat arbeidsplaatsen van met name Maastricht naar Heerlen verhuizen. In totaal gaat het om zon 2000 arbeidsplaatsen.

Maar het betekent vooral ook een erkenning van de kwaliteiten en potenties van Heerlen als kantorenstad en van Stadspark Oranje Nassau in het bijzonder, meent Prickartz. Er is gekozen voor de zwaarste regio in Zuid_limburg, aldus Prickartz. Het Stadsgewest Heerlen omvat ongeveer 265.000 inwoners tegen ongeveer 170.000 inwoners in het gewest Maastricht. Deze verhouding zien we ook terug in de aantallen klanten van UWV in Zuid-Limburg. Er wonen circa 13.000 UWV-inkomensafhankelijke klanten in de regio Maastricht tegen 23.000 klanten in Parkstad Limburg. Ook werken momenteel al ongeveer vijf keer zoveel personeelsleden van UWV in Heerlen dan in Maastricht.

Daarnaast heeft Heerlen het UWV een aantal hoogwaardige locaties aangeboden voor nieuwbouw. Uiteindelijk koos UWV voor Stadspark Oranje Nassau. Bereikbaarheid per auto en openbaar vervoer voor zowel klanten en medewerkers en reisafstand is bij deze keuze belangrijk geweest. Daarnaast speelde de in het plan voorgenomen hoge omgevingskwaliteit en het voor UWV interessante en hoogwaardige invullingsprogramma een belangrijke rol. Het nieuwe UWV Regiokantoor in het Stadspark Oranje Nassau zal 25.000 m2 kantooroppervlak omvatten. Naar verwachting zal het eind 2004 in gebruik worden genomen.

Voor Stadspark Oranje Nassau vormt deze omvangrijke kantoorvestiging een zeer belangrijke nieuwe impuls, die aangeeft dat grote marktpartijen vertrouwen hebben in het ambitieniveau en de kwaliteit van dit binnenstedelijk ontwikkelingsgebied.

Afdeling Communicatie
Richard Pisters, tel. (045)5604070

persvoorlichting@heerlen.nl