Gemeente Rotterdam

Nieuwe toiletten tegen wildplassen

(13-12) Wethouder Buitenruimte Lucas Bolsius introduceert op maandag 16 december om 10.00 uur op het Stadhuisplein de eerste van in totaal vijf uriliften die in de binnenstad van Rotterdam geplaatst worden tegen het wildplassen. Tevens geeft hij het startschot voor de communicatiecampagne rond de uriliften. De vier overige uriliften, die later in gebruik genomen zullen worden, staan in de Delftsestraat/Poortstraat, Eendrachtsplein, Weena/Lijnbaan en bij de Pauluskerk.

Het wildplassen veroorzaakt veel overlast voor omwonenden, ondernemers en bezoekers van het centrum. Het geeft stankoverlast en portieken, gevels van panden, bestrating en bomen worden vervuild en ondervinden schade. Het wildplassen doet zich met name s avonds en s nachts voor in het centrum van Rotterdam. De uriliften zijn s avonds en s nachts van 20.00 tot 08.00 uur toegankelijk, op de donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. De uriliften zijn verzinkbaar en worden mechanisch naar boven gehaald op de afgesproken tijden. Bij het neerhalen van de urilift wordt deze vanzelf gereinigd. De tijden waarop de urilift bij de Pauluskerk in gebruik is, wijken af van de andere uriliften. Deze zal boven de grond staan op de tijden dat de Pauluskerk gesloten is.

Met de plaatsing van de uriliften wordt ook de communicatiecampagne voor de uriliften geĂŻntroduceerd onder de noemer: Plas. (Plaspunt). Zodra alle vijf uriliften zijn geplaatst, zullen bezoekers van horecagelegenheden die in de buurt van de Plaspunten liggen, geattendeerd worden op de nieuwe Plaspunten door middel van o.a. posters. Op deze manier wordt getracht het wildplassen in deze buurten tegen te gaan. Op 16 december is het ontwerp van de campagne al te zien op het Stadhuisplein