Gemeente Rotterdam

Onderzoek toont aan: Strafrechtelijke Opvang Verslaafden effectief

(16-12) De Rotterdamse drangvariant Strafrechtelijke Opvang Verslaafden (SOV) leidt tot vermindering van criminaliteit en overlast door verslaafden. Ze krijgen een adequaat resocialisatieprogramma waarmee de kans op herhaling is afgenomen. Dit zijn de uitkomsten van het evaluatieonderzoek Opgevangen onder drang, uitgevoerd in opdracht van GGD Rotterdam door bureau Intraval.

Leidt de SOV-drang tot een vermindering van de drugsoverlast door de deelnemers?, luidde de hoofdvraag van het onderzoek. "Met de uitkomsten van het evaluatieonderzoek kan op de vraag of SOV-drang effectief is met een ondubbelzinnig ja worden geantwoord", zegt mevrouw R.M. de Faria, wethouder Veiligheid en Volksgezondheid. Over de financiering van SOV-drang na 2003 overlegt de gemeente met de ministeries van VWS en Justitie. De positieve resultaten van de SOV-drang, bieden een solide basis voor continuering van de voorziening.

Besparing van 5 miljoen

SOV-drang, maximaal 70 plaatsen voor mannen, biedt onderdak aan sterk recidiverende criminele drugsverslaafden. Bij deelname aan het programma treedt er al een aanzienlijke vermindering van de drugsoverlast op in de stad. Immers, gedurende hun verblijf in SOV plegen zij geen misdrijven en vertonen ze geen overlastgevend gedrag. Volgens berekeningen van de Erasmus Universiteit eind jaren negentig zou dit bij de eerste 90 deelnemers de samenleving al een besparing hebben opgeleverd van ongeveer 5 miljoen euro.

Geringe kans op terugval

De onderzoekers concluderen dat de SOV-drang ook na deelname positief bijdraagt aan een vermindering van de drugsoverlast door de deelnemers. Van de geïnterviewde deelnemers scoort dertig procent kortere of langere tijd na de SOV-drang positief op alle zes succescriteria. Dit betekent dat zij momenteel geen drugs gebruiken, geen criminele activiteiten ondernemen, over werk beschikken, een zelfstandige woonruimte hebben, voldoende sociale contacten hebben en rond kunnen komen van legale en reguliere inkomsten. De kans op terugval is daarmee sterk gereduceerd.

Het afgelopen jaar is de SOV-drang door het bureau Intraval geëvalueerd. Voor het onderzoek zijn gegevens van politie en justitie verzameld en geanalyseerd van 244 deelnemers die tot 1 oktober 2000 in de SOV-drang zijn ingestroomd en 255 aselect gekozen potentiële deelnemers aan de SOV-drang. Daarnaast hebben gesprekken plaatsgevonden met 70 deelnemers aan de SOV-drang, waarvan 27 het gehele traject hebben doorlopen (afmakers) en 43 de SOV-drang voortijdig hebben verlaten (afhakers).