Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 19-12-2002 Maastricht; straatrovers hebben flink wat op kerfstok (HP; 1 Donderdag 19 december 2002

District Maastricht

Maastricht, straatrovers blijken heel wat op hun kerfstok te hebben. Twee inwoners van Maastricht (20 en 22 jaar), aangehouden na een straatroof op de Papenstraat te Maastricht, bleken bij een rechercheonderzoek heel wat misdrijven gepleegd te hebben. O.a. een overval in een assurantiekantoor op het Koningplein, een overval op een taxichauffeur op de Toustruwe en drie straatroven bleken door hen gepleegd te zijn. In het totaal werden 15 misdrijven opgelost. De criminele activiteiten van het tweetal kwam aan het licht nadat zij op 9 december 2002 werden aangehouden kort nadat zij een straatroof gepleegd hadden. Deze straatroof vond plaats op de Papenstraat te Maastricht waar een 33 jarige vrouw, welke een kinderwagen voortduwde, van haar tas werd beroofd vanuit een rijdende personenauto. Een getuige en het slachtoffer noteerden het kenteken van de vluchtende auto. Beide inzittenden van deze auto konden daarna in een woning in het stadsdeel Mariaberg worden aangehouden waarna zij in verzekering werden gesteld. Er werd een rechercheteam geformeerd dat een onderzoek naar het tweetal instelde. Uit het onderzoek is gebleken dat zij heel wat meer op hun kerfstok hadden.

Zo werden de volgende misdrijven opgelost:
Een gewapende overval in een assurantiekantoor aan het Koningplein, gepleegd in de avonduren van 19 november 2002, waarbij een boven het assurantiekantoor wonende 20 jarige man enkele rake klappen kreeg. De buit bestond uit slechts 40 euro.
Een gewapende overval op een taxichauffeur die 14 november plaatsvond op de Toustruwe te Maastricht. De chauffeur werd na het niet aantreffen van klanten door twee mannen bewerkt met een staaf waarna hij beroofd werd van 40 euro.
Verder pleegden zij drie straatroven op de Brusselsestraat, de Cannerweg en de Kommel te Maastricht, steeds vanuit een rijdende auto, waarbij fietsers bestolen werden. Op de Meerssenerweg dwongen zij op 7 december een man tot afgifte van zijn jas en een GSM. Op 13 november 2002 braken zij in bij een café aan de Heerderweg en vervolgens ook op 17 november nu in een café gevestigd in de sporthal te Belfort.
Op 26 november pleegden zij een inbraak in het milieuperron aan de Frontensingel. Hier ontvreemdden zij uit een kluis 450 euro. Ook pleegden zij aan de Roserije te Maastricht inbraken bij een slagerij (buit een televisie) en een bakkerij (buit 200 euro en 60 kilo snoepgoed) en in een bedrijf gevestigd aan het Terra Cottaplein te Maastricht waar 300 euro en meerder sieraden werden gestolen. Ook werd vanaf de Sint Maartenspoort een personenauto gestolen. De misdrijven werd niet alleen door het tweetal gepleegd. Zij kregen in enkele gevallen hulp van een 22 jarige en een 26 jarige inwoner van Maastricht. Zij werden door het rechercheteam tijdens het onderzoek aangehouden.

Bij doorzoekingen in drie woningen in het stadsdeel Mariaberg werd slechts een klein deel van de buit teruggevonden. Het geld werd er doorgedraaid. Wel werd er bij de doorzoekingen een vuurwapen aangetroffen. Dit betrof een gaspistool.
Van de aangehouden verdachten zitten er twee nog steeds in hechtenis.