---

Ministerie van Defensie



---

Foto: Barth schiet op een oefenterrein met een Punt Vijftig (Peter Wiezoreck)

Dirk Barth neemt afscheid als secretaris-generaal

19-12-2002

In de Ridderzaal op het Binnenhof in Den Haag heeft secretaris-generaal drs. Dirk Barth vandaag (19 december) na 33 jaar dienst afscheid genomen van het ministerie van Defensie. De laatste acht en een half jaar was hij werkzaam als secretaris-generaal, de hoogste burgerambtenaar op het ministerie. "Er was never a dull moment", zei Barth onlangs nog in de Defensiekrant. Zo maakte hij in deze periode zestien verschillende ministers mee. Staatssecretaris Cees van der Knaap sprak Dirk Barth in de Ridderzaal toe. "Je stond voor je mensen en voor je organisatie. Dat siert." Dirk Barth wordt medio januari opgevolgd door drs. Ton Annink.

Van der Knaap gaf in zijn toespraak aan dat hoewel een SG de taak heeft steeds op alle invalshoeken van een probleem te wijzen, Barth als het ging om zijn eigen opvattingen en gevoelens van zijn hart bepaald geen moordkuil maakte. "Daaraan wordt doorgaans een niet mis te verstane en geheel eigen lichaamstaal toegevoegd. Soms als iets je heel erg hoog zit, volgen er na het inhoudelijke betoog nog een paar kleine erupties voordat de lavastroom stopt en anderen aan het woord komen." Daarnaast gaf staatssecretaris Van der Knaap aan dat Barth zich bewust was van zijn voorbeeldfunctie als het ging om soberheid in de organisatie. "Je liep nog net niet zoals een van je voorgangers wel deed - we spreken over de heer Peijnenburg - aan het eind van de dag door het gebouw Plein 4 om alle nog brandende lichten uit te doen - maar het scheelde niet veel." De afgelopen dagen nam Dirk Barth al afscheid van de krijgsmachtdelen. Zo mocht de SG op een op een oefenterrein schieten met de Punt Vijftig.

Voordat staatssecretaris Van der Knaap de scheidend SG het allerbeste toewenste en hem vooral ook bijzonder bedankte voor zijn tomeloze inzet roemde hij de manier waarop Barth zijn werkzame leven bij defensie heeft gediend. "Met verve, humor, eruditie, uiterste plichtsbetrachting en vooral met hart en ziel. Je hebt het ambt van Secretaris-Generaal nooit gezocht. Maar in het belang van de organisatie heb je het toch gedaan. Dat is tekenend. Je bent wars van het soms zo treffende Haagse duikgedrag. Jij staat en stond ergens voor. Je buigt niet en je barst niet. Dat maakt je tot voorbeeld voor velen." (foto: Peter Wiezoreck)