Metaalunie

Nieuws
Persberichten

Ridderorde voor Willemien Van Gardingen
19-12-2002
Ridder in de Orde van Oranje Nassau
De traditionele eindejaarsbijeenkomst van het Metaalunie-district Limburg, vrijdag 13 december jongstleden in `De Grote Hegge' in Thorn, kreeg ditmaal een bijzonder feestelijk tintje. De gelegenheid werd namelijk aangegrepen om Willemien van Gardingen koninklijk te onderscheiden.

Willemien van Gardingen ontving de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau op de avond dat zij haar bestuursfuncties bij de Metaalunie neerlegde. Tot op dat moment bekleedde zij de functies van lid van de Raad van Bestuur van de Metaalunie en lid van het Dagelijks Bestuur (sinds 1994), voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken van de Metaalunie (sinds 1996), bestuurslid van de Weerstandsfondsen Metaalindustrie en Metaalnijverheid (beide sinds 1994), bestuurslid van het Pensioenfonds van de Metaalunie (sinds 1994), bestuurslid van het Rechtsbijstandfonds van de Metaalunie (sinds 1994), bestuurslid van de Stichting Administratiekantoor MEVAS van de Metaalunie (sinds 1996) en president van de `Europaïsche Metall-Union' (sinds 1996).

Verrast
Willemien van Gardingen was geenszins op de hoogte van wat haar te gebeuren stond. Het was voor haar dan ook een grote verrassing dat de ledenvergadering die voorafging aan de feestelijke eindejaarsbijeenkomst, onderbroken werd door de komst van burgemeester Rongen van Thorn die haar namens de koningin de versierselen kwam opspelden. Dit in het bijzijn van haar gezin, overige familieleden en directe vrienden, die - eveneens zonder dat zij het wist - in het diepste geheim uit heel Nederland waren gekomen.

Onuitputtelijk
In zijn toespraak roemde burgemeester Rongen van Thorn de `bijna onuitputtelijke hoeveelheid bestuursfuncties' van Willemien van Gardingen. Op basis daarvan concludeerde hij dan ook: "Gelet op de bijzondere staat van dienst van mevrouw Van Gardingen en haar grote betekenis voor de Metaalunie in het bijzonder en via deze organisatie voor het midden- en kleinbedrijf in algemene zin, heeft het Hare Majesteit de Koningin behaagd haar de onderscheiding van Ridder in de Orde van Oranje Nassau toe te kennen. Binnen de Metaalunie en haar bedrijfstak, alsmede binnen het mkb en langs die weg in het maatschappelijk leven, heeft zij zich zeer verdienstelijk gemaakt. Zij was altijd bereid om met een positieve instelling bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen of uitvoering te geven aan allerlei werkzaamheden ten behoeve van het algemeen."

Met hart en ziel
Ook werd nog een persoonlijke brief van de minister van onderwijs, Maria van der Hoeven, voorgelezen. `Proficiat! Met hart en ziel heb je je altijd ingezet voor maatschappelijke en sociale zaken die je op je weg tegenkwam', aldus de onderwijsminister in haar persoonlijke boodschap. Tenslotte sprak Metaalunie-voorzitter Bertha Verhoeven-van Lierop de hoop uit, dat zij ondanks het afscheid, Willemien van Garderingen nog regelmatig zal zien op het kantoor van de Metaalunie. "Je was een stimulans en een voorbeeld voor alle bestuurders en medewerkers van de Metaalunie. We missen je nu al", aldus Bertha Verhoeven-van Lierop.