Partij voor de Dieren


PvdD klaar voor verkiezingsstrijd
19-12-2002

De Partij voor de Dieren maakt vandaag haar verkiezingsprogramma bekend. Zoals verwacht besteedt het programma veel aandacht aan dierenwelzijn. Daarnaast zijn 40 andere standpunten opgenomen die niet direct in relatie staan tot dierenwelzijn. Voor het vaststellen van deze punten is respect voor mens, dier en milieu als uitgangspunt genomen.

De Partij voor de Dieren laat met dit programma zien geen one-issue partij te zijn maar zich breed te zullen inzetten voor mens, dier en milieu waarbij zij opkomt voor de zwaksten in de samenleving. Dieren behoren in het bijzonder tot deze categorie. Omdat de Partij voor de Dieren een inhaalslag wil realiseren om dierenwelzijn terug te krijgen op de maatschappelijke en politieke agenda, bestaan haar hoofdactiviteiten uit het ontwikkelen van nieuwe politieke initiatieven op met name dit werkterrein. Daarmee krijgt Nederland een primeur in de wereldpolitiek, nog nergens anders koos een politieke partij dierenwelzijn tot hoofdthema.

Bij de behandeling van andere onderwerpen, die niet op het gebied van dierenwelzijn liggen, zullen wij weliswaar een actieve bijdrage leveren aan het debat en aan de stemmingen, maar zullen wij een minder initiërende rol vervullen, aldus lijsttrekker Marianne Thieme. Om die reden is het programma gesplitst in de fundamentele punten die de Partij voor de Dieren gerealiseerd wil zien op het gebied van dierenwelzijn en dierenbelangen en een ander hoofdstuk dat gewijd is aan de overige thema's.

Enkele punten uit de dierenwelzijnsparagraaf die de Partij voor de Dieren op korte termijn wil realiseren.

* In de grondwet dient een artikel opgenomen te worden dat het recht op een respectvolle behandeling van dieren waarborgt. Dit grondwetsartikel vormt het fundament voor de behartiging van de belangen van dieren en dient te voorkomen dat dierenbelangen ten prooi kunnen vallen aan de politieke waan van de dag zoals in de afgelopen maanden gebeurde.

* Er moeten stimuleringsmaatregelen / compensatieregelingen komen ter bevordering biologische landbouw en ontmoediging van de bio-industrie.

* De legbatterij dient verboden te worden.
* Er dient een einde te komen aan het onverdoofd castreren van biggen.

* De 'groenregeling' dient te blijven bestaan en verder te worden uitgebouwd. Dit betekent meer belastingvoordeel voor mensen die groen sparen en beleggen.

* Er dient een nertsenfokverbod te komen.
* Er dient meer geld te worden geïnvesteerd in onderzoek naar alternatieven voor dierproeven. Ook in Europees verband dient Nederland zich hiervoor sterk te maken.

* Het onderzoekscentrum BPRC te Rijswijk krijgt niet langer overheidssteun en dient zo spoedig mogelijk gesloten te worden. De apen die als proefdier gebruikt zijn dienen ondergebracht te worden in een deugdelijke opvang.

* Er dient een einde te komen aan het hengelen (sportvisserij).
* Er dient een einde te komen aan de plezierjacht. Populatiebeheer, trofeeënjacht en bejagen van bijgevoerde populaties dient verboden te worden.

Andere onderwerpen
Andere onderwerpen die de Partij voor de Dieren in haar partijprogramma heeft opgenomen geven richting aan de stelllingnames en het stemgedrag van de partij in de komende Kamerperiode 2003-2007. Deze punten geven aan de kiezer een duidelijke richting van de standpunten van de partij op andere dan dierenwelzijnsonderwerpen. Natuurlijk zal de PvdD in het debat actief meedenken en -doen, waarbij de kwetsbaren in de samenleving vertrekpunt zijn.
Enkele stellingnames uit het partijprogramma zijn:
* Welzijn en volksgezondheid: de PvdD wil etiketteringsplicht voor alle producten die ziekmakers als salmonella bevatten. Voor een goede preventieve gezondheidszorg dient er een overheidscampagne op gebied van opleiding in en stimuleren van borstvoeding te komen, die ervoor zorgt (naar Noors voorbeeld) dat de jongste consumenten weer in meer gevallen krijgen waar ze recht op hebben.
* Economie en Welzijn: de PvdD vindt betaalbare kinderopvang noodzakelijk die voor iedereen bereikbaar en toegankelijk is.
* Mobiliteit: het openbaar vervoer dient toegankelijker en aantrekkelijker te worden in termen van service, comfort en tariefstelling. Faciliteiten zoals internetverbinding en stopcontacten op langere trajecten zijn minimale voorzieningen die van creatief openbaar vervoer verwacht mogen worden. Inkomsten uit fiscale maatregelen die als doel hebben het autogebruik terug te dringen, dienen direct besteed te worden aan de verbetering van het openbaar vervoer.

* Onderwijs: op scholen dient meer aandacht te komen voor natuur- en milieu en dierenwelzijnseducatie. Meer aandacht voor onderwijs in de Nederlandse taal onder nieuwkomers en allochtonen (oudkomers)
* Binnenlandse Zaken: om segregatie naar afkomst of herkomst geen kans te geven is de PvdD voorstander van het stimuleren van spreiding op het gebied van huisvesting en scholing.
* Openbare orde en Veiligheid: meer effectieve handhaving door betere samenwerking tussen partijen. Bevordering van multidisciplinaire handhavingteams.

De PvdD meent met dit programma voldoende duidelijk te maken dat ze een volledig nieuwe politieke stroming vertegenwoordigt en niet te beschouwen is als een one issue partij. Gerekend naar de lidmaatschappen van organisaties op het gebied van natuur, milieu en dierenbescherming en gelet op het aantal vegetariërs en vleesverlaters in ons land, mag er van uitgegaan worden dat het integrale programma van de PvdD op de latente steun van tenminste 2 miljoen kiesgerechtigden kan rekenen.