Akzo Nobel


Akzo Nobel en Organon overwegen vervolgstappen na ongunstige uitspraak in Amerikaanse Remeron rechtszaak tegen generieke producenten

Arnhem (NL), West Orange (USA), 19 december 2002 Akzo Nobel en het Amerikaanse zusterbedrijf Organon Inc. bevestigen dat de federale rechtbank in Newark een positieve uitspraak heeft gedaan voor de bedrijven Teva en Mylan die eerder door Akzo Nobel zijn gedaagd om schenden van het Remeron® gebruikspatent te voorkomen. Akzo Nobel en Organon Inc. bestuderen de gerechtelijke uitspraak in deze summary judgement - vergelijkbaar met een kort geding - om een vervolgkoers te kunnen bepalen. De rechtszaak tegen Teva en Mylan betreft een schending van een gebruikspatent van Remeron-tabletten in combinatie met andere middelen voor de behandeling van depressies.

Als gevolg van deze uitspraak kunnen Teva en Mylan beginnen met het verkopen van hun generieke kopie van Remeron op het moment dat de Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA de voorlopige goedkeuring voor hun producten omzet in een definitieve.

Organon is teleurgesteld over deze beslissing van de rechtbank. We bestuderen de uitspraak ten gunste van de generieke producenten en zullen al onze opties bezien, waaronder een eventueel beroep, aldus Hans Radder, President van Organon Inc.

Fritz Fröhlich, CFO van Akzo Nobel: Deze uitspraak in de Amerikaanse Remeron-zaak is inderdaad een tegenvaller. Het is nog te vroeg om de precieze gevolgen op de totale Pharma resultaten te beoordelen, maar we hebben een reeks sterke producten in de markt om tegenvallers op te vangen. We zullen de kostenbesparingsprogrammas bij Organon intensiveren, maar R&D blijft een prioriteit om toekomstige groei veilig te stellen.

Een aantal producenten van generieke medicijnen heeft eerder bij de FDA goedkeuring aangevraagd voor het op de Amerikaanse markt brengen van generieke versies van Remeron gebaseerd op de werkzame stof mirtazapine. Akzo Nobel en Organon Inc. zijn een rechtszaak aangegaan tegen het schenden van het patent onder U.S. nummer 5.977.099 voor het gebruik van Remeron in combinatie met één of meer zogenaamde SSRIs (selective serotone reuptake inhibitors) voor het behandelen van depressies.

Oorspronkelijk stond deze rechtszaak tegen Teva en Mylan gepland voor 2003, maar een dergelijke procedure neemt niet weg dat partijen een eerdere beslissing kunnen trachten te forceren - zoals in dit geval is gebeurd.

Corporate Media Relations: tel. 026 - 366 4343