Crucell N.V. Heerlen/Leiden, 19 december 2002

ATTENTIE !
Engelstalige persconferentie: 14.00 uur Hilton Hotel, Apollolaan 138, Amsterdam. In combinatie met

- telepersconferentie: 14.00 uur

- live op www.dsm.com; www.crucell.com
Zie aanvullende informatie achter persbericht!

Gezamenlijk persbericht DSM en Crucell

Biotech Alliantie DSM Biologics en Crucell - om sneller en goedkoper nieuwe geneesmiddelen te maken

Vandaag tekenen DSM Biologics en Crucell een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van de ontwikkeling en promotie van een uniek technologieplatform. Dit gezamenlijke platform is gericht op de verdere ontwikkeling en productie van biofarmaceutische producten zoals recombinante eiwitten en monoclonale antilichamen.

DSM Biologics verkrijgt tegen betaling een licentie op de PER.C6TM technologie van Crucell met het recht tot het geven van sublicenties aan derden voor het ontwikkelen en maken van de biofarmaceutische eiwitten. Beide ondernemingen zullen actief licenties verkopen en delen in de royalty-inkomsten. Nadere financiële details zijn niet bekendgemaakt. Verder starten DSM Biologics en Crucell direct een gezamenlijk ontwikkelingsprogramma voor de grootschalige productie van recombinante eiwitten en monoclonale antilichamen.

Biofarmaceutische producten zijn biologische geneesmiddelen die niet met conventionele synthesetechnieken gemaakt kunnen worden, maar die alleen geproduceerd kunnen worden via moderne fermentaties met behulp van micro-organismen of cellijnen. De biofarmaceutica waar de alliantie zich op richt, zijn zeer selectief in hun werking en worden verder gekenmerkt door minder nadelige neveneffecten dan we soms aantreffen bij de meer traditionele medicijnen. Het marktsegment van dit soort biofarmaceutische producten heeft op dit moment een omvang van circa EUR 30 miljard en groeit met circa 20% per jaar. Daarmee behoort het tot de snelst groeiende farma marktsegmenten.

De alliantie biedt de biofarmaceutische industrie een uitgebreide service aan, startend met het gereedmaken van de cellijn voor de productie van recombinante eiwitten en monoclonale antilichamen tot en met het commercieel produceren van biofarmaceutische producten.

DSM Biologics brengt, als één van de leiders op het gebied van biofarma custom manufacturing, de benodigde productie-expertise en kennis voor procesoptimalisatie in, terwijl Crucell unieke know-how inbrengt in de vorm van de PER.C6TM cellijn en technologie, die de basis vormen voor het verkrijgen van de benodigde hoge productiviteit. PER.C6TM is een cellijn die ontwikkeld is om biofarmaceutische producten op een uiterst efficiënte wijze te produceren.

Dankzij het hoge productierendement en de hoge kwaliteit van de met PER.C6TM geproduceerde recombinante eiwitten en monoclonale antilichamen, in combinatie met de uitgebreide documentatie, is PER.C6TM een aantrekkelijk productieplatform voor grootschalige toepassingen.

DSM Biologics en Crucell bieden farmaceutische en biotechnologische bedrijven de mogelijkheid om via een laagdrempelige licentie snel hoogwaardige producten te testen, te ontwikkelen en te produceren. Voor de klanten betekent dit een verkorting van hun time-to-market en ook lagere kostprijzen. Uiteindelijk kan dit leiden tot een veel groter aanbod van nieuwe geneesmiddelen voor ziektes waarvoor de reguliere productiemethodes nog geen geneesmiddelen bieden.

"De alliantie biedt de mogelijkheid om op grote schaal biofarmaceutische producten te ontwikkelen en produceren. Er is een grote toekomst weggelegd voor het type geneesmiddel dat we via dit technologieplatform kunnen ontwikkelen," zegt Feike Sijbesma, lid van de Raad van Bestuur van DSM. "Daarom past een investering op dit vlak perfect in onze strategie om te groeien in Life Science Products."

Dinko Valerio, CEO van Crucell: "De samenwerking tussen DSM en Crucell maakt het productie-aanbod van DSM op het gebied van en monoclonale antilichamen en recombinante eiwitten aantrekkelijker. Als grootschalige en ambitieuze producent van antilichamen en recombinant eiwitten is DSM een zeer aantrekkelijke partner voor Crucell. Deze overeenkomst is dan ook de logische volgende stap in de acceptatie van PER.C6TM als de industriestandaard voor therapeutische eiwitten."

DSM Biologics
DSM Biologics, een joint venture van DSM (60%) en een industriële en financiële holding company, Société Générale de Financement du Québec (SGF) in Montreal (40%), is wereldwijd een van de leidende contractproducenten van biofarmaceutische producten, de nieuwste generatie geneesmiddelen, veelal op basis van lichaamseigen moleculen en geproduceerd met behulp van celkweek. De onderneming staat bekend om de ervaring die is opgebouwd met een reeks verschillende celkweeksystemen (microbieel en dierlijk) en om haar expertise op het gebied van verschillende zuiveringstechnieken. DSM Biologics is in 1986 opgericht. De onderneming heeft momenteel ongeveer 450 werknemers, die werkzaam zijn in de twee vestigingen, Groningen (NL), 5100 m2 groot, en Montreal (Quebec, Canada), nu 10.000 m2 groot. Meer informatie kunt u vinden op de website: www.dsmbiologics.com SGF
De Société Générale de Financement du Québec (SGF) is een industriële en financiële holding company die het kapitaal verschaft voor de ontwikkeling van businessprojecten waarvan een goed rendement en een goede performance verwacht wordt. SGF investeert in samenwerkingsverbanden en draagt daarbij een deel van het risico. Met het oog op de economische ontwikkeling van Quebec op de lange termijn kiest de SGF projecten die een goede winstgevendheid beloven in tien sectoren, variërend van op natuurlijke grondstoffen gebaseerde industrieën tot high-technology sectoren. In synergie met particuliere partners heeft het SGF een investeringspotentieel van USD 2 miljard voor de komende vijf jaar. Meer informatie kunt u vinden op de website: www.sgfqc.com

Crucell
Crucell ontdekt en ontwikkelt biofarmaceutische producten die gebruik maken van het menselijk afweersysteem voor het bestrijden van tumoren, infectieziekten en andere aandoeningen. Crucells geoctrooieerde technologieplatforms MAbstractTM, AdVacTM en PER.C6TMmaken het ontdekken, ontwikkelen en produceren van antistoffen en vaccins mogelijk. Crucell biedt zijn platforms aan de farmaceutische en de biotechnologie-industrie aan maar gebruikt deze tevens voor het creëren van zijn eigen producten. Partners zijn onder meer Merck & Co. voor het HIV-vaccin, de National Institutes of Health (NIH) voor het Ebola-vaccin en Centocor, een bedrijf van Johnson & Johnson, dat een licentie heeft genomen op de antistof CD46 voor de behandeling van diverse typen tumoren. Crucell heeft meer dan twintig licentienemers voor zijn PER.C6TM technologie, waaronder Novartis, GSK, Aventis en Schering AG. Het bedrijf is gevestigd in Leiden en staat genoteerd aan Euronext en NASDAQ (tickersymbool CRXL). Meer informatie kunt u vinden op de website: www.crucell.com.

DSM
DSM is wereldwijd actief in life science-producten, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. DSM heeft een omzet van EUR 6 miljard en telt wereldwijd ongeveer 20.000 medewerkers, werkzaam in meer dan 200 vestigingen. DSM is een in veel van zijn activiteiten tot de wereldtop behorende onderneming. De strategie is gericht op het realiseren van een omzetniveau van circa EUR 10 miljard in 2005. Minstens 80% daarvan zal worden gerealiseerd in specialties: hoogwaardige biotechnologische en chemische producten voor de life science-industrie, en hoogwaardige materialen. DSM zet daarmee de eerder ingezette concentratie op en transformatie naar leidende mondiale posities in activiteiten met hogere toegevoegde waarde, sterke groei en stabielere resultaten voort. Meer informatie kunt u vinden op de website: www.dsm.com




Crucell N.V.