Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer


18-12-2002

Per 1 januari 2003 mag er niet meer worden gehandeld in kwikhoudende producten zoals thermometers en schakelaars. Sinds januari 2000 gold er al een verbod op de import en productie van deze producten. De VROM Inspectie ziet er op toe dat het verbod wordt nageleefd.

Vanaf 1 januari 2003 moeten alle voorraden van kwikhoudende producten uit de schappen zijn gehaald. De kwikhoudende producten en resten daarvan moeten als gevaarlijk afval worden afgevoerd door een inzamelaar van gevaarlijke afvalstoffen of een verwerker van kwikhoudende afvalstoffen.
Kwikhoudende producten die voor 1 januari 2003 zijn aangeschaft en in gebruik zijn genomen, mogen nog wel worden gebruikt. Om te voorkomen dat deze producten uiteindelijk toch in het milieu terechtkomen, kunnen consumenten met hun kwikhoudende afvalstoffen terecht bij het klein chemisch afvaldepot in hun gemeente of bij winkels met een inzamelplicht. Dit geldt voor oude thermometers, maar ook voor TL-buizen en spaarlampen, waar nog wel in mag worden gehandeld. Met het handelsverbod wil VROM de emissies van kwik naar het milieu terugdringen. Kwik is erg giftig en schadelijk voor de gezondheid en het milieu, omdat het niet wordt afgebroken en daarom heel lang in het milieu kan blijven en in de voedselketen terecht kan komen. Momenteel is de concentratie van kwik in bodem en oppervlaktewater boven de grenswaarden. De verwachting is dat het productie- en handelsverbod van kwikhoudende producten de hoeveelheid kwik die in het milieu terecht komt met 4.3 ton per jaar zal verminderen.