Politie Hollands Midden

Postbus 4240 · Hollands Midden
2350 CE Leiderdorp · Bureau Communicatie
Telefoon (071) 5459800
Fax (071) 5459326
Afkomstig van:
Datum:
·

VRIENDELIJK ALS HET KAN, STRENG ALS HET MOET
Politie Rijn- en Veenstreek bereidt zich voor op jaarwisseling

De politieteams van het district Rijn- en Veenstreek bereiden zich voor op de viering van oud en nieuw. Samen met gemeenten, brandweerkorpsen en maatschappelijke organisaties nemen de teams maatregelen die bijdragen aan een veilige en feestelijke jaarwisseling zonder ernstige ordeverstoringen of ongevallen.

Bij oud en nieuw hoort natuurlijk vuurwerk. Afsteken van vuurwerk is alleen toegestaan tussen oudjaarsdag 10:00 uur en nieuwjaarsdag 02:00. De politieteams zien er zoveel mogelijk op toe dat het afsteken van vuurwerk tot deze periode beperkt blijft. Wie buiten de toegestane periode vuurwerk afsteekt, loopt risico te worden aangehouden. Aangehouden minderjarigen worden aangemeld bij het Bureau Halt voor een alternatieve straf. Andere overtreders (ouder dan 18 jaar) krijgen een boete van minimaal ¤ 52.

Controle opslag en verkoop
Aan de opslag en het afsteken van vuurwerk kleven risico's. In de dagen voorafgaand aan de jaarwisseling controleert de politie samen met controleurs van de gemeente de verkooppunten van vuurwerk. Daarbij wordt gelet op de veiligheid van de opslag en de grootte van de voorraden. Wanneer de verkoop eenmaal is gestart, let de politie er op dat er geen verkoop aan minderjarigen plaatsvindt. Particulieren mogen maximaal tien kilogram vuurwerk voorhanden hebben. Overschrijding van deze hoeveelheid kan ook een boete van ¤ 52 opleveren.

Een speciaal vuurwerkteam onderzoekt signalen van handel in illegaal vuurwerk. Handelaren worden aangehouden en het illegale vuurwerk wordt vernietigd. Illegaal vuurwerk is niet voor niets illegaal. Het is gevaarlijk vuurwerk met zwaardere kruitladingen of met onbetrouwbare ontstekingen. Vuurwerk dat in Nederland is toegestaan moet zijn voorzien van een Nederlandse gebruiksaanwijzing.

De gemeente en de hulpdiensten doen een beroep op feestvierders om na het afsteken van vuurwerk de resten direkt bijeen te vegen en op te ruimen. Ongelukken met kinderen die op de ochtend van nieuwjaarsdag met restvuurwerk gaan spelen, worden zo voorkomen.

Contact met hulpdiensten
Het is belangrijk dat iedereen, als dat nodig is, met de hulpdiensten in contact kan komen. De hulpdiensten attenderen op een juist gebruik van het alarmnummer en het landelijke politienummer. Het nummer 112 is uitsluitend voor spoedgevallen; wanneer er acuut hulp nodig is, of wanneer er direkt een einde moet komen aan een ernstige situatie. Voorbeelden hiervan zijn een mishandeling, beroving, inbraak, spookrijden of een ongeluk met lichamelijk letsel.

Het nummer 0900-8844 is voor niet spoedeisende zaken. Het kan dan nog wel om heel vervelende dingen gaan, maar er is geen acuut gevaar. Voorbeelden hiervan zijn overlast door harde muziek of vuurwerk, overlast door jongeren, belemmering van de doorgang voor het verkeer of bij al gepleegde vernielingen. Het nummer is ook voor algemene vragen aan de politie.

Noot voor de redactie /