Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000

19 december 2002
M. Mijnlieff
023-5113866
mijnlieff@haarlem.nl
179/2002
Gemeente Haarlem, sector Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht

Voorlopig Ontwerp Masterplan Spoorzone klaar
Discussie in de 'maand van de Spoorzone'

De gemeente maakt een Masterplan voor de Spoorzone: een gebied dat begint aan de oostzijde ongeveer bij station Spaarnwoude, loopt dan langs het spoor over de Bolwerken via het station naar de westzijde, de zogeheten spoorwegdriehoek naar het gebied waar een nieuw gebouw voor de Hogeschool komt. Het Masterplan wordt een vlekkenplan voor de komende twintig jaar waarin ideeën worden omschreven die de gemeente op die plek heeft voor wonen, werken, recreatie, groene verbindingen, water, wegen en fietspaden. Wethouder Mimi Rietdijk van Ruimtelijke Ontwikkeling: 'Het is een ambitieus plan. Er zitten vele mogelijkheden voor de stad Haarlem in. Het is ook een discussiestuk: nu kunnen we praten over wat we waar kunnen doen. Over een half jaar nemen we besluiten over wat er in de Spoorzone komt.'

Het Voorlopig Ontwerp Masterplan is inmiddels klaar om met de stad te bespreken. Dat wil niet zeggen dat het Masterplan af is. De gemeente wil eerst de mening van de Haarlemmers horen en er moet een aantal zaken verder worden uitgezocht. Daarna wordt pas een Definitief Ontwerp gemaakt. Voordat de gemeenteraad dat Definitief Ontwerp vaststelt, is er nog een uitgebreide inspraakprocedure in maart 2003. Het Voorlopig Masterplan Spoorzone is heel omvangrijk; er zitten veel voorstellen in. We geven een korte omschrijving van de belangrijkste plannen.

Oostpoort
In het gebied tussen Station Spaarnwoude en de Minckelersweg, tussen de Oudeweg en de Amsterdamsevaart komen kantoren in het groen. De Oudeweg wordt, via een nieuw viaduct over het spoor, de nieuwe verkeersroute naar de stad en de Waarderpolder. Daardoor wordt de Amsterdamsevaart rustiger en kan er weer water langs de weg komen.

Spaarnesprong
Aan de oostelijke oever van het Spaarne, tussen het woongebied Damaststraat/ Spaarnoogstraat en het water is ruimte voor nieuwe kantoren, appartementen en uitgaansgelegenheden met daaronder een grote parkeergarage. Die is nodig omdat de parkeergarage op het Stationsplein wordt verkleind. Een nieuwe brug tussen de Papentorenvest en de Nieuwe Gracht zorgt er voor een korte looproute vanaf de nieuwe garage naar het centrum.

Gonnetstraat en omgeving
Hier komen nieuwe kantoren en woningen. De kantoorurenschool wordt uitgebreid. De Parklaan wordt opnieuw ingericht als onderdeel van de groene route Bolwerken-Kenau Park-Parklaan-Spaarne.

Stationsplein
Rond het station heeft elke verkeersoort een eigen plek: fietsers op de Kruisweg, bussen op de Jansweg, auto's en taxi's op het Kennemerplein. De bussen op het Stationsplein staan er niet langer dan vijf minuten. De parkeergarage wordt alleen nog ondergronds, alle losse gebouwtjes verdwijnen. Langs het plein komen kantoren, een hotel en horeca.

Spoorwegdriehoek
In de spoorwegdriehoek, aan de kant van de Spoorwegstraat, komen nieuwe woningen, ook op het huidige bedrijventerreintje.

Fietsroutes
Er is een fietsroute van oost naar west, hiervoor worden fietsbruggen en fietspaden aangelegd. Van noord naar zuid zijn ook nieuwe fietsverbindingen getekend. De belangrijkste is een route van de Kennemerstraat over een nieuwe brug naar het Kennemerplein.

Brochure
Van het Voorlopig Ontwerp Masterplan is een brochure gemaakt die huis-aan-huis is verspreid in de hele Spoorzone. De brochure kan opgehaald worden bij EXPO Haarlem in Uitvoering in de Brinkmannpassage aan de Grote Markt.

Tentoonstelling en inloopdagen
Van 19 december tot en met 17 januari 2003 is het voorlopig Ontwerp Masterplan Spoorzone in Expo Haarlem in Uitvoering in de Brinkmannpassage aan de Grote Markt te zien. De tentoonstelling is geopend van 12.00 tot 17.00 uur (niet op zon- en feestdagen, 31 december tot 16.00 uur). Donderdag 9 en donderdag 16 januari zijn er van 14.00 tot 21.00 uur inloopdagen in Expo Haarlem in Uitvoering. Bij de tentoonstelling zijn dan medewerkers van de gemeente en BVR adviseurs aanwezig die toelichting kunnen geven over het Voorlopig Ontwerp en met wie u in discussie kunt gaan.