Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

navigatie

Brief aan de voorzitters van de politieke partijen over de partijfinanciering

19 december 2002

De huidige wettelijke voorschriften zijn te beperkt. Het is vanuit deze optiek dat de minister van BZK de politieke partijen uitnodigt om aan het openbaarheidsbeginsel een zo breed mogelijke toepassing te geven.


---

Op 7 november 2002 heb ik met de politieke partijen overleg gevoerd over de notitie Herijking subsidiëring politieke partijen (kamerstukken 27 422). Bij het bedoelde overleg heb ik de inbreng van de vertegenwoordigers van de partijen zeer gewaardeerd. Een zeer belangrijk gespreksonderwerp betrof het vraagstuk van de giften en sponsoring. Ik heb vastgesteld dat op dit punt de aan het woord zijnde partijen het beginsel van transparantie onderschrijven en dat zij aan dit beginsel een zo breed mogelijke invulling willen geven. In de genoemde notitie worden voorstellen gedaan om de wettelijke voorschriften inzake transparantie te verbeteren. Deze voorschriften hebben betrekking op de partijen die in de Staten-Generaal zijn vertegenwoordigd. Het voornemen is om de voorschriften aan te scherpen en om daarbij onder meer het drempelbedrag voor openbaarheid te verlagen, het vereiste tevens van toepassing te doen zijn op giften gedaan door particulieren en om de openbaarmakingsvoorschriften tevens te doen gelden voor giften gedaan aan stichtingen en instellingen gelieerd aan politieke partijen. Ook wordt in de notitie voorgesteld de toegankelijkheid van informatie over giften en sponsoring te verbeteren bijvoorbeeld door publicatie op het Internet. Daarbij wordt overwogen extra verplichtingen te doen gelden in de periode direct voorafgaand aan verkiezingen.

Er is bij de politieke partijen en naar mijn waarneming ook in de Kamer een breed draagvlak voor het betrachten van transparantie bij de partijfinanciering. De huidige wettelijke voorschriften zijn te beperkt. Het is vanuit deze optiek dat ik de politieke partijen wil uitnodigen om aan het openbaarheidsbeginsel een zo breed mogelijke toepassing te geven. Ik zou de partijen willen verzoeken om in aanvulling op de wettelijke voorschriften uit eigen beweging de openbaarheid in een ruime zin te betrachten. Ik zou het in dat kader wenselijk vinden dat de partijen substantiële giften en sponsorbijdragen die zij en hun partij-instellingen in het afgelopen jaar hebben verkregen nog vóór de komende kamerverkiezingen te publiceren, zo mogelijk op hun website.

Ik hoop dat u, ook gelet op de publieke belangstelling voor dit onderwerp, aan dit verzoek gehoor wilt geven.

Hoogachtend,
DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES,

J.W. Remkes


---
© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties -