Gemeente Velsen

Velsen, 3 december 2002

Oudste man in gemeente Velsen wordt 100 jaar

Op donderdag 19 december a.s. hoopt de heer Cornelis Betist de leeftijd van 100 jaar te bereiken. Loco-burgemeester mevrouw A. Korf gaat de heer Betist die dag om ongeveer 10.00 uur feliciteren in woon- en zorgcentrum W.F. Visserhuis, Houtmanstraat 1 te IJmuiden. Onderstaand enkele gegevens van de 100-jarige.

100 jaar geleden werd de heer Betist geboren in Vlaardingen. Vanaf de 4e klas lagere school verdiende hij zijn eerste geld met aardbeien plukken. Een voortgezette opleiding zat er niet in, omdat hij uit een heel groot gezin komt. Op 15-jarige leeftijd ging hij naar zee en werkte op een trawler. Hij moest van onderop opklimmen en heeft daardoor vele functies vervuld. Uiteindelijk werd hij opgeleid tot eerste machinist. Dit was echter maar voor 8 maanden. Er kwam een einde aan zijn, toen al 10-jarige, loopbaan op zee, omdat zijn vrouw heimwee kreeg.

In 1924 is hij getrouwd. Het echtpaar Betist kreeg samen twee dochters, waarvan er één nu in Spanje woont, en een zoon. De heer Betist heeft inmiddels negen kleinkinderen en acht achterkleinkinderen.
Een dochter woont nog in IJmuiden. Zij verzorgt en bezoekt haar vader regelmatig samen met een goede vriendin.

Toen de heer Betist terugkwam in Velsen, ging hij werken bij de toenmalige Hoogovens op een stoomkraan. In de oorlog werd hij door de Duitse bezetter te werk gesteld bij de bunkerbouw, waarvan er velen zijn In IJmuiden. Door de Duitsers werd hij ook -onder dreiging van transport naar Duitsland- ingezet bij de bouw van de onderzeebootbunker.
Na de oorlog koos de heer Betist voor werk in de bouw en kwam terecht op een zogenaamde dragline. Met deze machine heeft hij gewerkt aan de boulevard in Egmond, maar ook werd hij gestuurd naar Limburg en Drenthe.
In de loop der jaren heeft hij met vele soorten machines gewerkt bij diverse firma's. Sinds 1948 is hij lid van de machinistenbond HZC.

De heer Betist heeft tot zijn 69e jaar gewerkt. Tot zijn 95e jaar heeft hij op zichzelf gewoond, auto gereden en zijn tuin verzorgd. Ook heeft hij vele vrije uurtjes in zijn volkstuin doorgebracht.

De heer Betist verheugt zich op zijn verjaardag. Familie en kennissen komen hem feliciteren tijdens het gezamenlijke koffie-uurtje in woon- en zorgcentrum W.F. Visserhuis.