Ingezonden persbericht


Persbericht

Psy, tijdschrift over de geestelijke gezondheidszorg Nummer 14, verschijningsdatum 19 december 2002

Digitale pioniers lopen vast

Internetpionier GGZ Drenthe heeft grootse plannen met e-health. Maar de instelling loopt vast in de financiering. Het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) voelt er niets voor om met een aparte richtlijn voor vergoeding van hulpverlening via internet te komen, omdat deze vorm van zorg oncontroleerbaar zou zijn 'De geestelijke gezondheidszorg loopt enorm achter', stelt communicatieadviseur Han Pijs van de Drentse instelling. De kans is dan ook groot dat particulieren de markt pakken en reguliere instellingen de boot missen. Kleine flexibele organisaties, zoals Jellinek verslavingszorg en Korrelatie weigeren aan de kant te blijven staan en ontwikkelen eigen vormen van online hulpverlening en e-consult.

Verder onder meer in Psy:

Mieke Bot, voorzitter van de raad van bestuur van de Amsterdamse instelling De Meren, belooft beterschap. De problemen met de crisisopvang zijn nu echt voorbij. "De Amsterdamse crisisdienst wordt een echt team.' Ze beseft terdege dat Amsterdam vanwege alle perikelen rond de crisisopvang geen beste naam in het land heeft. Maar zegt ze, 'ik neem dat wel met een korreltje zout'. Bovendien vindt ze de actie van burgermeester Cohen, die vorig jaar een kort geding moest aanspannen om een patiënt opgenomen te krijgen, nog altijd 'onhandig en overbodig'.

De Amsterdamse psychiater Don Linszen is voor een vroegtijdige aanpak van schizofrenie. Desnoods moeten jonge mensen met psychotische symptomen preventief antipsychotica krijgen.

Onderzoeker Judith Wolff meent dat grote groepen zogeheten verloederden niet de hulp krijgen die ze nodig hebben. Hulpverleners hebben het al snel over 'zorgmijders'. Maar 'waarschijnlijk drukken ze daarmee vooral hun eigen onmacht uit'.

Een exemplaar van Psy kan worden aangevraagd bij de redactie: Telefoon 030-2874020
E-mail: redactie@psy.nl