Persverklaring
19 december 2002

Van: Presse Gruppe Vrijplaats Anita
Aan: De nieuwsredactie

LWO ontruimt jongeren uit Vrijplaats Anita
Weer jaren geen jongeren centrum in Leiden?

Omstreeks 10 uur vanochtend is Vrijplaats Anita, de niet-commerciele uitgaansgelegenheid die sinds eind oktober in het gekraakte pand van het voormalig jongeren centrum 't Stathuys zit, door de politie ontruimd. We zijn uitermate verontwaardigd over het feit dat de Vrijplaats Anita moet verdwijnen puur en alleen zodat de LWO Breestraat 19 leeg aan de gemeente kan opleveren. We verwachten niet dat de LWO haar belofte aan de rechter om het pand "nog voor de jaar wisseling" te gaan gebruiken, hard gaat maken. Er zijn op het moment namelijk geen concrete plannen voor het gebouw dat wij vanochtend moesten verlaten.

Deze ontruiming kwam niet onverwacht. Het is al langere tijd duidelijk dat de LWO en de gemeente ons niet de kans zouden gunnen om Breestraat 19 weer van een publieke functie te voorzien. We zijn doelbewust pas op het allerlaatste moment uit het pand weggegaan, omdat we duidelijk willen maken dat Vrijplaats Anita en het verkrijgen van een publieke functie voor Breestraat 19 voor ons een hele serieuze zaak is. We laten ons niet intimideren door het politieke spel dat de gemeente en de LWO met ons gespeeld hebben. Het pand hebben we dan ook niet vrijwillig verlaten. Wel hebben we er bewust voor gekozen om geen confrontatie aan te gaan met de politie. Daar is immers niemand bij gebaat is. We zijn nog altijd van mening dat Breestraat 19 een publieke functie moet hebben, zoals we die met Vrijplaats Anita hebben gerealiseerd.

Noch de LWO, noch de gemeente erkent het belang van Vrijplaats Anita. Het is te belachelijk voor woorden dat er sinds het verdwijnen van 't Stathuys geen jongeren werk is in Leiden. Er moet in de Leidse binnenstad plaats zijn voor minder kapitaalkrachtige groepen en voor de eigen initiatieven van burgers. Er is veel behoefte aan vrije en niet commerciele ruimten, hetgeen blijkt uit de vele enthousiaste geluiden van mensen uit de stad over de Vrijplaats Anita. Breestraat 19 moet daarom in de toekomst een publieke functie krijgen.

Wat dit laatste betreft valt er weinig te verwachten van de gemeente. Alles wat wij tot dusverre vernomen hebben duidt erop dat Breestraat 19 in de toekomst zal worden tot de zoveelste winkel met erboven luxe appartementen voor yuppen. We hebben met Vrijplaats Anita aangekaart dat er behoefte bestaat aan niet-commerciele plaatsen zodat burgers hun eigen initiatieven kunnen ontplooien en tot dat deze er komt, is de strijd voor vrije ruimten niet voorbij. In het nieuwe jaar zullen daarom wij doorgaan met ons volgend project: Culturele Vrijplaats Candy.

Tot die tijd,

Anita


---