7x24. nl

Rectificatie "Nieuwe software doet zelf de boekhouding"

Accountants boos

AMSTERDAM, 20021219 -- Naar aanleiding van het 17 december verzonden persbericht over de nieuwe software die de BedrijvenBank binnenkort via internet aan ondernemers in het MKB aanbiedt en waarmee zij de boekhouding vrijwel automatisch kunnen laten genereren, ontvingen wij behoorlijk veel reacties. Veel accountants voelden zich geschoffeerd door de tekst. Voor zover dat inderdaad het geval is bieden wij daarvoor onze excuses aan.

Toelichting
De in de afgelopen 2 jaar door de BedrijvenBank ontwikkelde software zorgt middels een aantal geavanceerde technieken voor het automatisch genereren van een correcte boekhouding. Ingelezen electronische dagafschriften van bank en giro, koppeling van Kamer van Koophandelgegevens, koppeling via een zelf opgebouwd bestand van bank- en gironummers van bedrijven, herkenning van factuurnummers door de zogenaamde isnotatie (het factuurnummer wordt bij betaling voorafgegaan door een =-teken, een techniek die inmiddels ook door andere softwareproducenten is geadopteerd) en maatwerkmodules voor de import van vrijwel alle soorten 'eigen' bestanden van de MKB-bedrijven maken het mogelijk mutaties zonder menselijke tussenkomst foutloos om te zetten in boekingen. Een speciaal voor het Nederlandse MKB ontwikkeld rekeningschema stelt de software vervolgens in staat elke maand een rapport over het bedrijf te produceren en aan het eind van het jaar een jaarrapport.

Over dat jaarrapport zijn misverstanden ontstaan die we hier graag wegnemen. Het gaat hier uitdrukkelijk niet om een jaarrapport voor de fiscus, maar om een commercieel rapport, een rapport voor de ondernemer.

Veel accountants zijn gevallen over onze bewering dat het MKB met deze nieuwe software 80% kan besparen op de rekening van de accountant, en dat deze rekening op jaarbasis kan worden verlaagd van '4 tot 6 duizend euro, naar enkele honderden euro's'. In tegenstelling tot wat veel accountants meenden is dit niet een schatting, maar een door eigen onderzoek vastgestelde berekening.

Onderzoek
Aan 998 bedrijven tot 50 medewerkers is een enqueteformulier gezonden met vragen over de kosten van de accountant in het boekjaar 2001. Hierop stuurden 144 bedrijven het ingevulde formulier terug, vaak - zoals gevraagd - vergezeld van kopieën van de declaraties van de accountant. Op basis van 10 onderzochte declaraties gaan wij ervan uit dat 30% van de in rekening gebrachte kosten het inboeken zelf betreft, en 45% bestaat uit het door de accountant uitzoeken van onduidelijke posten. Nog eens 5% wordt besteedt aan het overleg met de bedrijven over resterende vraagposten. Wij zijn van mening dat als een bedrijf het inboeken automatisch laat doen door onze nieuwe software op de nota van de accountant derhalve 80% kan worden bespaard.

Voor alle duidelijkheid: een besparing van 80% op de nota van de accountant is alleen mogelijk indien bedrijven tot op heden hun accountant ook het inboeken lieten doen. Bedrijven die al zelf inboeken hebben alleen het voordeel van de automatische en foutloze verwerking en besparen zelf veel tijd. De totale kosten van het gebruik van de nieuwe 7x24-software bedragen, ongeacht de bedrijfsgrootte, 79 euro ex btw per maand, inclusief een maandelijks rapport en het (commerciële) jaarrapport. Voor dat bedrag zorgt de BedrijvenBank tevens zelf voor het invoeren van moeilijke boekingen als afschijvingen, reserveringen en loonposten, en controleert de BedrijvenBank de door het bedrijf ingevoerde en gegenereerde mutaties.

Conclusie
De BedrijvenBank is altijd van mening geweest dat de accountant te hoog is opgeleid en te duur is om inboekwerk te doen, en dat ondernemers zelf beter in staat zijn in te boeken als zij over gebruiksvriendelijke software beschikken. Immers de ondernemer weet van elke mutatie, zeker als hij deze snel verwerkt, precies wat er is gebeurd, en hoeft zich dat niet na een jaar nog eens proberen te herinneren.