Ingezonden persbericht

De Bosbode

Nieuwsbrief Wouter Bos Nr. 10; 19 december 2002


* Wouters kijk op het waarden en normendebat, de bouwfraude-enquête, stijgende ziektekostenpremies, het 'ambtelijke' WAO-stuk, een zwabberend D66 en de CPB-cijfers
* Reacties op het gastenboek

* Gastcolumn van Niesco Dubbelboer

* Agenda

* Oproepen / varia

* Bosbode teruglezen?

* Contact
Wouters kijk op het waarden en normendebat, de bouwfraude-enquête, stijgende ziektekostenpremies, het 'ambtelijke' WAO-stuk, een zwalkend D66 en de CPB-cijfers Het waarden en normendebat van gisteren vond ik teleurstellend. Balkenende vluchtte iedere keer weg als het over meer dreigde te gaan dan grote woorden en holle frasen. Hij wil het niet hebben over zijn eigen daden, en wat die in de praktijk betekenen. De PvdA koppelt normen en waarden nadrukkelijk aan de inrichting van de openbare ruimte. Dan gaat het om vragen zoals hoe we omgaan met scholen, veiligheid en zorg. Is er genoeg toezicht in de tram? Worden mensen door de politie gesteund als ze elkaar aanspreken op asociaal gedrag?

Normen en waarden komen tot stand in de buurt en op straat. En juist daar grijpt dit kabinet in en juist daarover wil men niet praten. Ik vrees dat zo'n belangrijk onderwerp als normen en waarden op deze manier alleen maar tot cynisme bij mensen zal leiden. Mooie woorden, geen daden. Samenvatting inbreng normen en waardendebat

Bouwfraude-enquête
Van veel kanten is mij de laatste kanten gevraagd of met de afloop van de bouwfraude-enquête Rob van Gijzel is gerehabiliteerd. Dat vind ik opvallend. Ik zat weliswaar destijds niet in de fractie maar weet wel dat Rob van Gijzel en de fractie destijds niet van mening over de noodzaak van zo'n enquête verschilden. Ik zie natuurlijk ook wel dat er ondertussen een heel ander beeld is ontstaan. Wat voor mij belangrijk is, is dat Rob degene is geweest die dit grote probleem aanhangig heeft gemaakt. Daar verdient hij dan ook een grote pluim voor. Ik heb de laatste dagen contact met Rob gezocht, maar dat is nog niet gelukt.

Ziektekostenpremies
Deze week heb ik De Geus naar het vragenuurtje laten komen om te praten over de ziektekostenpremies. Volgend jaar blijkt het vaste deel van die premies in sommige gevallen meer dan te verdubbelen. Er gebeurt precies waar de PvdA bang voor was, met alle nadelige effecten voor de lagere inkomens van dien. Vervelend was dat minister De Geus beweerde door de demissionaire status van het Kabinet hier niets aan te kunnen doen. Bizar. Dat argument zou hij ook eens bij wat andere plannen moeten gebruiken.

'Ambtelijk' WAO-stuk
De Geus moest ook al naar de Kamer komen om verantwoording af te leggen over het uitgelekte WAO-plan. Hij gooide het in de prullenbak, maar ik houd er een ongemakkelijk gevoel bij. Ik heb lang genoeg op een departement rondgelopen om te weten dat een wet niet zomaar in een zover gevorderd stadium belandt. Daar is meer voor nodig dan één overijverige ambtenaar. Met Jan Marijnissen maak ik me hier grote zorgen over. Het beperken van de WAO tot alleen arbeidsrisico's is echt een slecht plan. Ik ben bang dat wanneer we opnieuw een rechts kabinet krijgen, dit plan heel snel weer uit de prullenbak wordt gevist.

Zwalkend D66
Verbaasd was ik over de reactie van Thom de Graaf over mijn opmerkingen over het zwalkende beleid van D66. Die opmerking van mij stond niet bol van de nuances, maar ik had het alleen over de opstelling van D66 bij de WAO-discussie en de kwestie van de ziekenfondspremies. Op andere gebieden was ik juist lovend. Ik heb ze in ieder geval niet uitgesloten voor de toekomst en ook niet gezegd dat we in het verleden slecht hebben samengewerkt. Ik kan me in sommige plannen van D66 zelfs goed vinden, bijvoorbeeld over directe democratie. Naar goed links gebruik gaan we er maar eens een kopje koffie over drinken. Ik hoop dan maar dat Thom de Graaf niet naar een excuus zocht om voor een rechtse regering te kiezen.

CPB-cijfers
Deze week kregen we van het CPB de groeivoorspelling voor de komende periode. Het financieringstekort ziet er de komende jaren nog slechter uit dan wel al dachten. Het CPB voorspelt voor 2007 een tekort van 1,1%. Dat is overigens precies het tekort waar de het kabinet Kok ook op mikte; ze kwamen overigens uit op een overschot.

We moeten nu niet in paniek raken, zeker niet omdat we met het tekort ruim binnen de Europese afspraken blijven. We doen het Europees dus niet slecht. Wel slecht is de reflex van VVD-er Hans Hoogervorst die meteen nieuwe bezuinigen aankondigt. Dat is precies de verkeerde reactie. Eigenlijk heeft de VVD de Zalm-norm dus verlaten. Ik probeer het dan ook steeds maar over de Kok-norm te hebben.

Maar ook voor ons geldt dat het niet anders is dat in slechte tijden minder kan dan in goede tijden. En dus zullen we de komende jaren genoegen moeten nemen met minder aflossingen op de staatsschuld en minder investeringen in de publieke sector. Dat is veel verstandiger beleid, die het dal niet verdiept zoals CDA en VVD van plan zijn.

Internationale solidariteit
Vanmiddag geef ik een speech over internationale solidariteit. Hierin ga ik in op een van de dilemma's zoals Margreeth de Boer die verwoord heeft. Het dilemma tussen migratiebeleid en de verzorgingsstaat. En natuurlijk hoop ik dat er in de komende campagne wel aandacht komt voor onderwerpen rond internationale solidariteit. Deze speech komt snel op mijn website: www.wouterbos.nl

Reactie op het gastenboek

Identificatieplicht vanaf 12 jaar
Ramon Egberts en Els Goes vragen naar mijn standpunt over de voorgenomen identificatieplicht vanaf 12 jaar. Ik wil voorop stellen dat die leeftijdsgrens bizar laag is. Zestien of achttien jaar is veel logischer. Maar met de identificatieplicht raken we aan een van de moderne dilemma's. Onderzoek op onderzoek laat zien dat de objectieve veiligheid er niet mee gebaat is. Het wordt er niet meetbaar veiliger door. Tegelijkertijd geven mensen aan, ook in zaaltjes tegen mij, dat ze met een identificatieplicht geen enkele moeite hebben en zich er wel veiliger door voelen. Dat moet je serieus nemen, zonder de negatieve kanten van de identificatieplicht uit het oog te verliezen. Zoals het risico op stigmatisering. Het voorstel van het Kabinet is naar een grote hoeveelheid experts gestuurd voor commentaar. Ik ben benieuwd wat dat voor reacties oplevert en kom dan een definitief standpunt.

Dit was het nieuws
Hollestellen en Gerard Yntema roeren op het gastenboek een pijnlijke kwestie aan. Ze reageerden op het artikel van Jessica Durlacher en Leon de Winter in het NRC van deze week. Ook Frits Abrahams schreef hier gisteren een commentaar over. Het ging om de uitzending bij 'Dit was het nieuws', waar een van de cabaretiers een grap maakte over Ayaan Hirsi Ali. Ik kreeg na de uitzending de indruk dat die grap uit de uitzending gehaald zou worden, hetgeen dus niet gebeurde. Vervolgens werd het door Durlacher en de Winter opgeblazen tot een affaire die niet meer in verhouding stond tot wat er gezegd was en wat mijn rol was. Allemaal heel pijnlijk, meer nog voor Ayaan dan voor mij. Misschien moet ik er daarom maar verder niets meer over zeggen.

Gastcolumn van Niesco Dubbelboer
Niesco Dubbelboer staat nummer 29 op de kandidatenlijst van de PvdA

Tuut tuut: Niesco is in Drenthe!
In zijn rooie oortjesboek 'De Strijd om de Macht' beschrijft Jacques Monasch de labbekakkerigheid van de gemiddelde volksvertegenwoordiger in Nederland om in direct contact te treden met het kiezersvolk. In campagnetijd wil men nog wel rozen en flyers uitdelen, luisteren naar lastige mensen met klachten en eisen, beloven dat men 'het meeneemt' maar dan toch snel weer naar huis. Dick Benschop was bij de vorige campagne een groot pleitbezorger van huiskamergesprekken. Elk kamerlid zou eens in de zoveel tijd bij iemand op de koffie moeten, waarbij de buren dan ook uitgenodigd zijn. Maar je voelde dat iedereen dacht 'moet dat nou?'. Dit alles in grote tegenstelling tot Amerika en Engeland waar je je eigen zetel moet verdienen op straat. Den Haag slokt op. Voor je het weet ben je begraven onder de dossiers en doe je het beter dan de ambtenaren die de dossiers gemaakt hebben. Voor je collega's ben je een gedegen Kamerlid. Alleen weet niemand in het land hoe je heet. En weet niemand je te vinden als ze je nodig hebben. Ik ga proberen het anders te doen.

Met een in PvdA logo's beplakte kampeerauto ga ik door Drenthe toeren. En niet alleen in campagnetijd. Als ik in de Kamer zit, ga ik vier jaar lang elke maandag met mijn rijdend kantoortje bij mensen langs. Dan maar minder dossiers. Weg met de kaasstolp. Net doen of ik mijn zetel op straat moet verdienen.

Agenda
De komende twee weken is het Kerstreces en is er ook qua campagne niet veel te doen. Begin januari ben ik weer aanwezig. U zult begrijpen dat er de komende twee weken ook geen Bosbode zal zijn. De volgende Bosbode komt weer uit op donderdag 2 januari. Tot die tijd rest er 1 item in de agenda:


1 januari; Voor je kiezen. De uitzending is van de IKON en begint om 21.15 op Nederland 1. Het is interactief, dus alle kijkers kunnen mee SMS'en of telefonisch hun mening geven over drie stellingen.

Oproepen / varia

Roosje
Vorige week schreef ik al over Roosje: een campagne waarbij pamfletten worden gemaakt, met elke dag een andere tekst of slogan. Een beetje in de stijl van Loesje. Iedereen kan daarvoor teksten aandragen. Die teksten kan je sturen naar roos@pvda.nl.

Writersblock
Op het internet is al weer veel aandacht voor de verkiezingen. Mijn favoriete E-zine www.Writersblock.net heeft opnieuw een speciale verkiezingsspecial met daarin een mooie stemtest en de Quiz 'Ken uw Kamerlid'.

Stemhok
Nu de verkiezingen in aantocht zijn blijft ook www.stemhok.nl niet achter. Als altijd neemt men de Haagse politiek aanstekelijk op de hak.

BosBode teruglezen?
Alle totnogtoe verschenen BosBodes kunt u terugvinden op www.wouterbos.nl

Contact
Wilt u met mij in contact komen, dan kunt u mailen of bellen met mijn medewerker Sherlo Esajas. Emailadres: s.esajas@tk.parlement.nl telefoon: 070 3182745.