Gemeente Utrecht

Utrecht zet ministerie van Verkeer en Waterstaat onder druk

SPOORVERDUBBELING VLEUTEN - UTRECHT ALSNOG DEFINITIEF

Yet van den Bergh, wethouder Verkeer van de gemeente Utrecht heeft de afgelopen weken grote druk uitgeoefend op minister De Boer (Verkeer en Waterstaat). Dit om te voorkomen dat de spoorverdubbeling Vleuten - Utrecht zou worden uitgesteld. Vandaag kwam de witte rook; de spoorverdubbeling bij Leidsche Rijn gaat alsnog door. Het Utrechtse college van burgemeester en wethouders is blij dat de minister alsnog tot dit besluit is gekomen.

Uitstel van de spoorverdubbeling had onherroepelijk geleid tot vertraging van het verleggen en verbreden van de A2 en dus de verdere ontwikkeling van Leidsche Rijn, de grootste VINEX-locatie van Nederland. Met het akkoord van de minister kan gestart worden met de bouw van het dubbele spoor waarbij ook 17 onderdoorgangen en drie nieuwe stations worden gerealiseerd. Het bouwtempo kan omhoog zoals eerder overeengekomen met de projectontwikkelaars. Een goede bereikbaarheid van Leidsche Rijn is weer een stap dichterbij gekomen.

Voor Utrecht betekent het akkoord dat Railinfrabeheer (RIB) kan beginnen met de werkzaamheden. RIB staat wat de spoorverdubbeling betreft in de startblokken: het ontwerp valt binnen het budget, de overeenkomsten zijn getekend en de verwervingen en onteigeningen kunnen beginnen.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u bellen met Casper van Riet, Bestuursondersteuning, Gemeente Utrecht, tel. (030) 286 11 48.

Utrecht, 19 december 2002