Provincie Zuid-Holland

Persbericht

19-12-2002
24 miljoen voor recreatie en natuur in Eendragtspolder

Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland, de Stadsregio Rotterdam, het Hoogheemraadschap Schieland, de gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle, het Natuur- en Recreatieschap Rottemeren en het Rijk (ministerie van LNV) gaan gezamenlijk 24 miljoen euro investeren in de inrichting van de Eendragtspolder. Dit staat in het gebiedsplan waarover de partijen vandaag overeenstemming hebben bereikt.

Het voornaamste doel van het plan is het 48o ha grote Eendragtspolder, gelegen ten oosten van de Rottemeren, als recreatiegebied in te richten. Met name is gezocht naar uitbreiding van de recreatiemogelijkheden die goed aansluiten bij het huidige recreatieaanbod in de Rottemeren. Er zijn drie inrichtingsvarianten in het plan uitgewerkt. In twee daarvan is een roeibaan van internationale allure en een zeilplas opgenomen. De derde variant gaat uit van rustige, extensieve vormen van recreatie zoals wandelen en fietsen.
In alle drie de varianten speelt een combinatie van recreatie met waterberging een rol. De plannen houden ook nadrukkelijk rekening met het behoud van de bestaande natuur. Zelfs zal, waar mogelijk, ook nieuwe natuur worden ontwikkeld.

Inspraak
De partijen leggen het nu vastgestelde gebiedsplan ter goedkeuring voor aan de Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Daarna komen, waarschijnlijk komend voorjaar al, de drie varianten voor de inrichting van het gebied ter sprake in verschillende bijeenkomsten in de streek. Zo wordt iedereen betrokken bij de groene inrichting van de Eendragtspolder.
Na de inspraakronde de stellen de provincie en de andere betrokken partijen het definitieve inrichtingsmodel vast. Direct daarna kunnen de werkzaamheden voor de inrichting van de polder aan de rand van de Rotte beginnen. Naar verwachting is dat in 2004.