Gemeente Rotterdam

College wil investeren in tennishal Victoria

(18-12) Het College van B. en W. wil een bijdrage leveren (0,7 miljoen euro) aan de realisatie van een nieuwe tennishal van SV Victoria. Een toptrainingscentrum voor tennis is zo de eerste sportaccommodatie die uit de prioriteitenlijst van de nota Topsport-accommodaties door het college gerealiseerd kan worden. De verwachting is dat de accommodatie vanaf oktober 2003 in gebruik zal zijn. De totale investering van het project bedraagt 2,9 miljoen euro, waarbij het gemeentelijke deel te financieren is uit de reservering voor sportinfrastructuur uit de recent vastgestelde programmabegroting van de gemeente Rotterdam.

Sportwethouder Nico Janssens: "Het plan van SV Victoria past goed in het Rotterdamse sportbeleid zoals in de Nota Rotterdam Sportstad verwoord is. Jeugdsport en talentontwikkeling staan hierin centraal. Met zon moderne tennis-trainingsaccommodatie in Rotterdam kunnen de talenten uit de stad en de regio tot ontwikkeling komen."

Masterplan

De tennishal is onderdeel van een Masterplan van SV Victoria waarbij ook de buitenbanen opgewaardeerd worden, inclusief de ontwikkeling van een centre court met (vaste) tribunes. Met deze uitbreiding wil de tennisvereniging in nauwe samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) een faciliteit ontwikkelen voor de regionale talentontwikkeling en tevens haar eigen leden een hoogwaardig product aanbieden. Het plan sluit naadloos aan bij de deze week gepresenteerde nieuwe opleidingsstructuur van de KNLTB met 5 regionale trainings- en opleidingscentra. Momenteel trainen de leerlingen van het Thorbecke Lyceum (de LOOT-school voor talentvolle jonge sporters) en de tennisbond met de regionale jeugd in tennishal de Blinkert in Capelle aan de IJssel. Met ingang van het seizoen 2003/2004 zal deze hal echter niet meer beschikbaar zijn. Met de trainingshal van SV Victoria en vanaf 2006 de vestiging van het KNLTB-districtskantoor wordt Rotterdam één van de 5 landelijke centra van de tennisbond.

De tennishal zal geen specifieke functie hebben voor grote tennisevenementen, immers Rotterdam heeft al het Topsportcentrum en Ahoy. Wel zijn de outdoor faciliteiten na de uitvoering van het Masterplan geschikt voor grote wedstrijden zoals een internationaal tennistoernooi. Met de bijdrage van de gemeente is het huidige Masterplan niet financieel dekkend. Het resterende tekort van enkele tonnen zal de vereniging zelf moeten oplossen door het plan aan te passen en bij het ministerie van VWS (accommodatiefonds) en de deelgemeente Kralingen-Crooswijk aanvullende financiering te regelen.