Provincie Limburg

Twee experimenten particulier natuurbeheer (373)

Provinciale subsidie 418.000,- voor stichting Limburgs Land-Beheer

Gedeputeerde Staten stellen ruim 418.000,- beschikbaar voor twee experimenten met particulier natuurbeheer van de Stichting Limburg Land-Beheer (LLB). Hiermee wordt uitvoering gegeven aan een motie van Provinciale Staten van 31 mei jl. De experimenten betreffen het omzetten van agrarische grond naar natuur. De gebieden vallen binnen de Provinciale Ecologische Structuur. In Beesel gaat het om 11 ha en in Heythuysen om 5 ha.

Het particulier natuurbeheer binnen de EHS wordt voor 100% door het Rijk betaald. Omdat deze experimenten buiten de EHS vallen is de Rijksregeling niet van toepassing. De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) heeft de Stichting LLB opgericht, waarmee de vierde terreinbeherende natuurorganisatie in Limburg ontstaat. Het bijzondere van de aanpak van de Stichting LLB is dat de gronden wel van functie maar niet van eigenaar wisselen. Hiermee wordt de agrariër tevens natuurbeheerder en ontvangt vervolgens van de Stichting LLB een vaste uitkering per ha per jaar. De hoogte van de uitkering wordt gerelateerd aan de opbrengsten van de landbouwgrond.

Uit informatie van de Stichting LLB blijkt dat er bij agrariërs die binnen de EHS vallen, grote belangstelling bestaat voor particulier natuurbeheer. Het gaat hierbij in totaal om 250 ha agrarische grond. De huidige Rijksregeling voor de realisatie van de EHS biedt onvoldoende financiële ruimte voor de koop van agrarische grond voor particulier natuurbeheer. GS hebben bij de minister van LNV een verzoek ingediend om deze systematiek van de LLB, het niet wisselen van eigenaar, ook toe te passen binnen de EHS met inzet van Rijksgelden.
19-12-2002 16:54