Dienstenbond CNV

Inkrimping beveiliging COA-locaties onacceptabel 19-12-2002

Voor de locaties van de Centrale orgaan Opvang Asielzoekers (COA) wordt bezuinigd op de inzet van de beveiligers. Dit brengt forse veiligheidsrisicos met zich mee voor de collega's van PreNed en VNV. De bezuinigingen zijn onbegrijpelijk en onacceptabel. De opdrachtgever is ter verantwoording geroepen, maar geeft (tot nu toe) geen duidelijke antwoorden.

Op 18 december hebben we aan de bel getrokken bij de Hoofddirectie van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers. Dat is een vergaande stap, maar er dreigen grenzen overschreden te worden. De lijst met incidenten is al lang genoeg. Onderstaand hebben we enkele passages uit onze brief opgenomen:

Uit de brief van de CNV Dienstenbond dd. 18.12.2002 aan het COA: "Via diverse contacten met leden van de CNV Dienstenbond, werkzaam in de beveiliging van COA-locaties, zijn wij gealarmeerd over de forse bezuinigingen die u per 1 januari aanstaande door gaat voeren op de COA-locaties.

Uit de contacten met onze leden maken we op dat er standaard gerekend wordt met 1 beveiligings-beambte per COA-locatie. Wij constateren vervolgens dat u daarmee, als opdrachtgever, zeker tekort zult schieten op diverse wettelijke vereisten die zijn verbonden aan uw werkzaamheden. We noemen als voorbeeld de vereisten uit hoofde van het BHV-plan, vereisten die de brandweer stelt, maar ook de afspraken die zijn gemaakt met diverse gemeentebesturen en de bescherming van COA-personeel. Niet in de laatste plaats zal de bezuiniging betekenen dat u de veiligheid van de beveiligers zelf in gevaar brengt. De werkzaamheden van de beveiligers brengen immers vaak noodzakelijkerwijs met zich mee dat met minstens twee beveiligers dienst moet worden gedraaid. Als noodzakelijke service-verlening naar de bewoners van de COA-locaties en omwille van de veiligheid van de beveiligers zelf.

Wij moeten ervan uitgaan dat u welbewust tot bovengenoemde keuzes bent gekomen. Daarmee vergroot u bewust de veiligheidsrisico's. Uw keuzes zijn echter voor ons onbegrijpelijk en onacceptabel. Met klem verzoeken wij u dan ook ten spoedigste uw keuzes in de beveiliging van de COA-locaties te herzien, danwel ons ervan te overtuigen dat geen van bovengenoemde gevaren reëel te achten is. Wij zien uw reactie graag uiterlijk vrijdag 20 december, 14.00 uur tegemoet."

Reactie COA (tot nu toe)
Het COA heeft snel gereageerd. In eerste instantie door te stellen dat er helemaal niets verandert per 1 januari aanstaande. Dat klopt volgens ons niet en dat hebben we het COA dan ook voor de voeten geworpen. We zijn zeer nieuwsgierig waar het COA nú mee komt. We houden u op de hoogte.

Informatie
Meer weten? Als u vragen of suggesties hebt, neem dan contact op met de onderhandelaar namens de CNV Dienstenbond, Harry Gerding.