Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
Viss. 2002/7422
datum
19-12-2002

onderwerp
Aanbieding beleidsbesluit vaste vistuigen
TRC 2002/10717

bijlagen
1

Geachte Voorzitter,

Medio juli 2002 heeft mijn ambtsvoorganger het beleidsvoornemen vaste vistuigen uitgebracht. Het doet mij genoegen u thans het beleidsbesluit vaste vistuigen te kunnen aanbieden. Met de titel 'Vast en Zeker !' wordt de wens tot uitdrukking gebracht om de kleine en ambachtelijke groep van vaste vistuigenvissers voor een langere periode ruimte te bieden, dat zij de visserij op een duurzame en ecologisch verantwoorde wijze kunnen uitoefenen.

datum
19-12-2002

kenmerk
Viss. 2002/7422

bijlage

Het voornoemde beleidsvoornemen is ruim verspreid onder alle belanghebbenden. Uiteindelijk zijn bijna 60 reacties ontvangen, die zijn getoetst aan de beleidsdoelstelling ('duurzame visserij, zowel beroepsmatig als recreatief, in balans met de ecologische waarden van het kust-ecosysteem, waarbij de beroepsgroep haar verantwoordelijkheid neemt') en de beleidsuitgangspunten (eliminatie van ongebruikte vergunningen en faciliteren van een goed georganiseerde sector met een regime van co-management en duurzaam en verantwoord bestandbeheer).

Op enkele onderdelen heeft dit geleid tot aanpassingen in het beleidsvoornemen, met name met betrekking tot de duur (thans onbepaald), meer ruimte voor geïntegreerde visserij door versoepeling van de inkomenstoets, beperking van de aantallen vistuigen op de 'standaardvergunning', separate vergunning voor de zegenvisserij, afbouwen van de visserij met staand want en een bijstelling van de huurprijs voor de visvakken. De nadere invulling en uitwerking van dit beleidsbesluit zullen in de komende periode in nauw overleg met de sector plaatsvinden.

Mede gelet op eventuele investeringen ten behoeve van de overdracht van een zogenaamde 'traditionele' vergunning zullen de vissers met een 'traditionele' vergunning hun oude rechten op de vrije gronden kunnen blijven uitoefenen gedurende een overgangstermijn van maximaal vijf jaar.

Hierop aansluitend zal aan de hand van aanvullende gegevens tijdens een tussentijds evaluatiemoment aan het eind van 2007 worden bezien of de in het beleidsbesluit getroffen maatregelen de gewenste uitwerking hebben op het aantal vergunningen, het bestandbeheer en de natuurbelangen.

De staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

ir. B.J. Odink

Bijlage:
Beleidsbesluit vaste vistuigen 'Vast en zeker !' (PDF-formaat, 157 Kb)
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel http://www.minlnv.nl/infomart...2002/par02404.htm .

---