Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DN. 2002/3944
datum
19-12-2002

onderwerp
Drie bedreigde vleermuizen die nieuwbouw in Winterswijk blokkeren (Kamervragen)
TRC 2002/10321

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de vragen van de leden Jager, Schreijer-Pierik en Rietkerk (allen CDA) over aan de Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn gerelateerde problemen met nieuwbouw te Winterswijk en de Zuiderzeehaven bij Kampen.

datum
19-12-2002

kenmerk
DN. 2002/3944

bijlage

1
Ja.

2
Voor zover mij bekend liggen er geen woningbouwprojecten stil. Ook dit project niet. Het plangebied wordt door vleermuizen als foerageergebied gebruikt. Het soortenbeschermingsonderdeel van de richtlijn beschermt wel de voortplantings- en rustplaatsen van vleermuizen, maar niet hun foerageergebied. De aanwezigheid van vleermuizen staat daarom uitvoering van bedoeld plan niet in de weg.

3
De bepalingen van de richtlijn zijn van toepassing op de actuele situatie.

4 en 5
Neen. In bijlage IV van de Habitatrichtlijn zijn slechts vijf soorten planten opgenomen. Dit zijn geen algemene soorten. Betreffende soorten vestigen zich niet spontaan op bouwplaatsen en dergelijke. In bijlage IV van de Habitatrichtlijn is een beperkt aantal bijzondere, verre van algemene, diersoorten opgenomen. Dat dergelijke soorten spontaan bouwplaatsen e.d. als hun voortplantings- of rustplaats zouden innemen ligt evenmin voor de hand. Dat vogels op dergelijke plaatsen gaan broeden is vrij gemakkelijk te voorkomen. Met het weren van beschermde soorten van bouwterreinen e.d. wordt inmiddels in het algemeen ook goed omgegaan.

6 en 7
De gemeente Kampen heeft het Besluit tot aanwijzing van de IJssel als speciale beschermingszone en de Nota van Antwoord Vogelrichtlijn ontvangen. In deel 2 van de nota wordt over de IJssel opgemerkt dat in het ontwerpbesluit slechts een beperkt gebied is gepubliceerd, maar dat nader onderzoek heeft uitgewezen dat het gehele winterbed van de rivier moet worden aangewezen. Ook uw Kamer is daarover geïnformeerd (brief d.d. 1-2-2000, kenmerk N/2002/440/ms). Over de begrenzing van de speciale beschermingszone is daarom geen onduidelijkheid. De geplande Zuiderzeehaven met industriegebied ligt overigens buiten deze begrenzing. Voor de gemeente Kampen betekent dit dat wel rekening moet worden gehouden met de externe werking.

8
Goede communicatie moet helderheid bieden over mogelijkheden en grenzen van de Europese richtlijnen in de praktijk. Het komend voorjaar zullen hiervoor in nauwe samenwerking met organisaties van belanghebbenden diverse activiteiten worden ontwikkeld. Daarnaast is het afgelopen jaar een voorlichtingstraject gestart met betrekking tot de Flora- en faunawet. In november 2001 is het Natuurloket (www.natuurloket.nl) geopend met gegevens over de verspreiding van soorten in Nederland.

9
Ja. De regering is voornemens de Europese Commissie te schrijven dat de richtlijnen aan evaluatie toe zijn en de Commissie Nederlandse hulp bij een dergelijke evaluatie aan te bieden.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

dr. C.P. Veerman

datum

kenmerk

bijlage
Vragen

Vragen van de leden Jager, Schreijer-Pierik en Rietkerk (allen CDA) aan de ministers van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer over drie bedreigde vleermuizen die nieuwbouw in Winterswijk blokkeren. (Ingezonden 28 november 2002)

1
Heeft u kennisgenomen van het artikel 'Drie bedreigde vleermuizen blokkeren nieuwbouw in Winterswijk'? 1

2
Hoeveel projecten liggen door een dergelijk strikte interpretatie van de Vogel- en Habitatrichtlijn op dit moment stil in Nederland?

3
In hoeverre dienen de richtlijnen te worden toegepast, indien tijdens de vaststelling van bepaalde plannen van dergelijke bedreigde diersoorten nog geen sprake was?

4
Deelt u de mening dat in dergelijke gevallen, wanneer dieren of planten zich ergens nestelen door het verwaarlozen van een bepaald gebied, in afwachting van procedures, de dieren of planten kunnen worden overgeplaatst naar reeds bestaande beschermde gebieden voor dergelijke soorten?

5
Deelt u de mening dat zo langzamerhand het evenwicht in de toepassing van de richtlijnen zoek is en dat de belangen van plant en dier worden geplaatst boven de belangen van de mens?

6
Bent u ervan op de hoogte dat bijvoorbeeld in Kampen onduidelijkheid over de ontwikkeling van de Zuiderzeehaven door een uitbreiding van de Vogelrichtlijngebieden bestaat? Dient bij de verdere aanwijzing van gebieden niet ook rekening te worden gehouden met reeds ver gevorderde plannen voor bepaalde gebieden?

7
Deelt u de mening dat voor dergelijke gebieden, waar alles procedureel en financieel geregeld is en waar met inachtneming van de richtlijnen de procedure is gevoerd op basis van de toen geldende richtlijnen, een ontheffing zou moeten gelden met inachtneming van hetgeen onder vraag 4 is gesteld?

8
Deelt u de mening dat het draagvlak onder de bevolking wegvalt voor dergelijke richtlijnen en uiteindelijk zal leiden tot het tegengestelde van wat men wil bereiken met de verschillende richtlijnen?

9
Deelt u de mening dat de huidige ontwikkelingen (zowel positief als negatief) ten spoedigste onder de aandacht moet worden gebracht van de Europese Commissie?

1 Telegraaf, 22 november jl.

up Reageren
Homepage

---