Socialistische Partij

WAO-plan in prullenbak dankzij SP-onthulling

19-12-2002 * Een compleet wetsvoorstel over de WAO en minister De Geus van Sociale Zaken weet van niets, zo beweerde hij. De Tweede Kamer reageerde dinsdagavond met verbijstering op dit lijvige en geheime stuk dat door de SP in de openbaarheid werd gebracht. De CDA-bewindsman hield vol dat hij er niet van op de hoogte was. "Ik heb er geen opdracht voor gegeven." De SP is blij dat het plan van de baan is, maar heeft het dossier nog niet gesloten.

SP-leider Marijnissen had het wetsvoorstel wél in zijn bezit, tot de niet geringe verbazing van De Geus, die eerder het bestaan van het stuk ontkend had. Het gewraakte document dook het later dinsdagochtend toch op op zijn ministerie. "Wat heb ik nou?", dacht De Geus. Hij trommelde de verantwoordelijke ambtenaren direct op, veegde ze de mantel uit en gooide in hun bijzijn het stuk "ritueel in de prullenmand".

De Geus bezwoer de Tweede Kamer dat hij echt van niets wist. Hij heeft weliswaar allerlei WAO-onderzoeken geïnitieerd, maar enkele "overijverige" ambtenaren hebben zijn wensen blijkbaar verkeerd begrepen. De SP zette daar grote vraagtekens bij, aangezien zij ook stukken in bezit heeft waaruit blijkt dat al maanden aan het plan gewerkt wordt. Hierin wordt de minister meermaals aangehaald als commentator op de bevindingen van zijn ambtenaren.

Het wetsvoorstel introduceerde het zogenoemde 'risque professionnel' als leidend principe in de WAO. Dat zou betekenen dat alleen mensen die ziek of gehandicapt zijn geworden door omstandigheden die rechtstreeks met hun werk te maken hebben, nog in aanmerking komen voor een uitkering.

De Geus drukte de verontwaardigde Tweede Kamer op het hart dat hij dat absoluut niet van plan is. "Een risque professionel is in strijd met het regeerakkoord en ook met mijn eigen opvattingen." Mensen die door oorzaken gelegen buiten het werk in de WAO belanden (kanker, ongeval) houden ook recht op een volwaardige WAO-uitkering, verzekerde De Geus. "Er komt geen onderscheid."

Parlementariërs van de oppositiepartijen betwijfelden of De Geus van niets wist. D66'er Bakker vroeg zich hardop af of de minister echt niet zat te jokken. SP'er De Ruiter stelde vast dat een dergelijk omvangrijk wetsvoorstel "niet op een achternamiddag" kan worden geschreven. "Dit is al een aantal maanden in omloop." Ook GroenLinks-Kamerlid Van Gent kan er niet bij dat er ambtenaren hebben zitten "fröbelen" met de WAO, terwijl De Geus van niets wist. De coalitiepartijen kraakten uiteraard geen enkele kritische noot richting de minister, ondualistisch als altijd.

De Geus beloofde beterschap. Hij besefte dat hij zich juist op het terrein van de WAO geen uitglijders kan veroorloven. "Er is 24 uur commotie geweest. Vierentwintig uur te lang." Maar daarmee is de kous nog niet af. Volgens Piet de Ruiter is de minister wel heel makkelijk weggekomen terwijl alles er toch op wijst dat hij wel degelijk van meer wist. Dat zou betekenen dat hij heeft gelogen. Ik hoop dat dit niet zo is - we hebben al genoeg gedonder gehad met dit kabinet - maar ik ben wel verplicht om dit tot de bodem uit te zoeken.

Download het wetsvoorstel (PDF, 4Mb)

Lees de begeleidende brief