D66

Eindelijk spreekrecht voor slachtoffers

Veiligheid en rechtshandhaving

Boris Dittrich

19-12-2002 - Vandaag heeft de Tweede Kamer unaniem ingestemd met het initiatiefwetsvoorstel van D66-kamerlid Boris Dittrich, om in de rechtzaal spreekrecht te verlenen aan slachtoffers van een misdrijf. Het wetsvoorstel van Dittrich werd unaniem aanvaard.

Boris Dittrich: "Eigenlijk heeft het slachtoffer nu nog een marginale rol in het strafproces, terwijl het toch de persoon is wiens leven door het misdrijf wordt getekent. Met een wettelijk recht om ook iets te mogen zeggen in de rechtzaal, kan het slachtoffer, als hij of zij dat tenminste wenst, laten weten wat de gevolgen van het misdrijf zijn. Zonder de aanwezigheid van het slachtoffer blijft die kant van het misdrijf een anonieme, papieren kwestie. Met zijn aanwezigheid en zijn spreken geeft het slachtoffer extra reliëf aan het misdrijf".

Dittrich erkent dat het spreekrecht met de bewijsvoering niets te maken heeft: "Dat is juridische kwestie die losstaat van hetgeen het slachtoffer naar voren brengt. Wel verwacht ik, dat rechters hun vonnissen beter zullen motiveren. Zij zullen beter zullen uitleggen waarom zij een bepaalde straf opleggen aan de verdachte, nadat zij gehoord hebben hoe het met het slachtoffer vergaat."

Begin 2003 wordt het wetsvoorstel van Dittrich in de Eerste Kamer behandeld.

Zie ook de spreektekst van Boris Dittrich in de Tweede Kamer en de memorie van toelichting op het wetsvoorstel.