Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Openstelling PIN-MATRA 20 december 2002 tot en met 14 februari 2003

19 december 2002 -
Oud-staatssecretaris Faber van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft op 23 mei 2001, mede namens de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, het Actieplan natuurbeheer Midden- en Oost-Europa 2001-2004 aan de Tweede Kamer aangeboden. Met dit actieplan wordt uitwerking gegeven aan het Programma Internationaal Natuurlijk uit de nota 'Natuur voor mensen, mensen voor natuur'. De Subsidieregeling natuurbeheer Midden- en Oost-Europa past binnen dit kader. Deze regeling wordt uitgevoerd door LASER.

De Subsidieregeling natuurbeheer Midden- en Oost-Europa heeft tot doel om projecten te stimuleren die:
* Beleidsontwikkeling en -implementatie in relatie tot biodiversiteit in MATRA-landen* bevorderen. Te denken valt aan het stimuleren van biodiversiteitstrategieën, ecologische netwerken, uitvoering van nationale actieplannen en integratie van natuurbeheer in ander beleid.
* Concrete gebiedsbescherming en beheer in MATRA-landen bevorderen. Gedacht kan worden aan gebiedsbescherming en beheer in wetlands, kustzones, bossen en het bevorderen van een duurzame relatie tussen landbouw en natuurbeheer. Aanvragen tot subsidieverlening, op basis van het Besluit natuurbeheer Midden- en Oost-Europa 2001, kunnen vanaf 20 december 2002 tot en met 14 februari 2003 bij LASER vestiging Dordrecht worden ingediend. Er is een budget van EUR 3 mln. beschikbaar. Het subsidiepercentage bedraagt maximaal 100% van de subsidiabele kosten.

Thema's
Aanvragen kunnen worden ingediend voor de thema's:
* beleidsontwikkeling natuurbeheer en ecologische netwerken;
* versterking van het draagvlak voor natuurbeheer;
* gebiedsbescherming en beheer van ecosystemen en uitwisseling van expertise t.a.v. ecosystemen;
* bevordering van een duurzame relatie tussen landbouw en natuurbeheer. Voorwaarden
De subsidieontvanger is verplicht om binnen twaalf maanden na dagtekening van de beschikking tot subsidieverlening te beginnen met de uitvoering van het project. Tevens moet het project binnen drie jaar na aanvang van de uitvoering voltooid zijn, en uiterlijk op 31 mei 2006 gereed zijn.

Aanvragen kunnen worden in gediend door:

* rechtspersonen naar Nederlands publiekrecht;
* Nederlandse privaatrechtelijke organisaties die activiteiten ontplooien in meerdere landen of regio's genoemd in het Actieplan Natuurbeheer Midden- en Oost-Europa 2001-2004;
* internationale organisaties die een op natuur gericht programma hebben voor Midden- en Oost-Europa, beschikken over een lokaal netwerk en tevens beschikken over relevante ervaring en expertise, betreffende het land/de landen waarvoor de bijdrage wordt aangevraagd. Meer informatie is verkrijgbaar bij Het LNV-Loket, telefoon 0800 - 22 333 22, of via het internet: www.minlnv.nl/loket


* De MATRA-landen zijn: Belarus (Wit Rusland), Bulgarije, Estland, Hongarije, Kroatië, Letland, Litouwen, Oekraïne, Polen, Roemenië, Russische Federatie, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Turkije.
Zie ook de engelstalige versie van dit bericht: Opening PIN-MATRA 20 December 2002 to 14 February 2003