CBS

Aantal vacatures daalt fors

Het aantal openstaande vacatures is in het derde kwartaal van 2002 verder afgenomen. Volgens het CBS stonden er eind september 115 duizend vacatures open. Dit waren er 56 duizend minder dan een jaar eerder.

Zelfde afname als vorig kwartaal
Eind september 2002 stonden er 115 duizend vacatures open. Dit waren er 56 duizend minder dan een jaar eerder. Deze daling was gelijk aan die van drie maanden eerder. In het eerste kwartaal bedroeg de daling 38 duizend. De hoogste waarde voor eind september werd bereikt in 2000. Toen stonden er 183 duizend vacatures open. Sindsdien is het aantal vacatures met bijna 40 procent gedaald.

Minder vacatures in alle bedrijfstakken
Het is voor het eerst dat het aantal vacatures in alle bedrijfstakken is gedaald. De sterkste daling vond voor het vierde achtereenvolgende kwartaal plaats in de zakelijke dienstverlening. In deze branche stonden eind september 23 duizend vacatures open, tegen 39 duizend een jaar eerder. Wèl vlakte de daling iets af. Sterke afnames vonden verder plaats in de industrie en in de bouwnijverheid.

Dynamiek op de arbeidsmarkt sterk verminderd
In het derde kwartaal van 2002 zijn 160 duizend vacatures ontstaan. Dit waren er bijna 50 duizend minder dan een jaar eerder. De daling ligt hiermee onder die van de eerdere kwartalen, maar is nog altijd hoog. De afgelopen kwartalen is het niveau van het aantal ontstane vacatures behoorlijk gezakt. Zo ontstonden er in het derde kwartaal van 2000 nog 230 duizend vacatures. In het derde kwartaal van 2002 werden 207 duizend vacatures vervuld. Dit waren er 50 duizend minder dan een jaar eerder. De daling ligt hiermee iets onder die van de voorbije kwartalen. De afname van zowel het aantal ontstane als het aantal vervulde vacatures wijst op een sterk verminderde dynamiek op de arbeidsmarkt.

Spanning op de arbeidsmarkt daalt verder
Vanwege de afname in het aantal vacatures is ook de spanning op de arbeidsmarkt verder afgenomen. Deze spanning wordt afgemeten aan het aantal vacatures op de duizend banen. Eind september stonden er op de duizend banen 15 vacatures open. Een jaar eerder waren dat er nog 23. De spanning is in het derde kwartaal over de hele linie gezakt. Met name in de bouwnijverheid was de daling fors. Eind september 2001 stonden hier op de duizend banen nog 33 vacatures open. Een jaar later waren dat er nog maar 15. De spanning was eind september het hoogst in de horeca, de zakelijke dienstverlening en de gezondheidszorg.

Geregistreerde werkloosheid en WW-uitkeringen stijgen De gevolgen van de minimale economische groei zijn zichtbaar op de arbeidsmarkt. Naast de daling van het aantal vacatures is ook de banengroei in het derde kwartaal gezakt naar het laagste niveau van de afgelopen acht jaar. Het aantal geregistreerde werklozen is in de maanden september-november uitgekomen op gemiddeld 183 duizend. Dit waren er 42 duizend meer dan een jaar eerder. Het aantal WW-uitkeringen is in het derde kwartaal met ongeveer 20 duizend toegenomen ten opzichte van een jaar eerder.

Technische toelichting
Het CBS meet het aantal vacatures door een schriftelijke enquête onder 26 duizend particuliere bedrijven en 4 duizend overheidsinstanties. Het CBS acht het seizoenspatroon te grillig om seizoensgecorrigeerde cijfers te publiceren. De ontwikkeling wordt daarom afgelezen door het meest recente kwartaal te vergelijken met vier kwartalen eerder.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-268
20 december 2002
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht