Nederlandse Vereniging van journalisten

17/12/2002 Sectie dagblad

Niet sociaal plan Wegener

Afgelopen dinsdag heeft de NVJ samen met FNV Kiem, CNV en De Unie met de directie gesproken over het toekomstige sociaal beleidsplan voor Wegener.

Wegener heeft besloten haar eerdere voorstellen voor een sociaal beleidsplan in te trekken en te vervangen door verregaande versoberde voorstellen. Wegener wil dit doen gezien de minder goede financiële situatie van Wegener. Kort gezegd komt hun voorstel op het volgende neer.

Als een betrokkene boventallig is of wordt, gaat "het proces van zoeken naar oplossingen" in werking. Twee aspecten worden daarin meegenomen, namelijk wat kan en wil betrokkene voor werk doen en wat kan Wegener bieden c.q. welke vacatures zijn op korte termijn vacant. Indien de verwachting bestaat dat Wegener binnen 3 maanden een vacature heeft, zal worden bepaald welke activiteiten nodig zijn om de vacature daadwerkelijk in te vullen.

Echter, wanneer er geen verwachting bestaat dat Wegener binnen 3 maanden een vacature heeft, volgt beëindiging van het dienstverband en de voorwaarden die daarbij kunnen gelden (vertrekpremie, outplacement, ouderenregeling).
Mocht de verwachting voor een baan wel bestaan maar het alsnog niet lukken, dan volgt ook beëindiging van het dienstverband zonder verdere voorwaarden. De bepalingen conform de CAO zullen dan gelden. Dit staat haaks op de recente sociale plannen bij andere bedrijven. Ook de overige voorwaarden van het sociaal plan zijn sterk versoberd in het voorstel van Wegener.

De eerder gekozen insteek voor een sociaal beleidsplan (ruime herplaatsingperiode oplossingsgericht bezig zijn en andere vertrekregelingen) heeft Wegener hiermee in één klap van tafel geveegd.

De financiële situatie van Wegener ligt ten grondslag aan deze versobering. Zoals u weet, heeft de NVJ eerder de COR verzocht om en externe deskundige in te schakelen om de financiële situatie van Wegener door te lichten. De COR heeft dit verzoek van de hand gewezen.

De NVJ zal, samen met de andere vakorganisaties, de Raad van Bestuur verzoeken om meer inzicht te geven in de financiën van Wegener. Zonder gedegen kennis over de eventuele financiële noodzaak om te komen tot versobering van een sociaal beleidsplan, kan de NVJ niet verder praten over een sociaal plan.
De COR zal tevens gevraagd worden in hoeverre de urgentie bestaat om te komen tot een sterk versoberd sociaal plan.

Op 20 december komen de kaderleden van de NVJ in het Wegener waakhondenoverleg bijeen om te praten over de voorstellen en de plannen van Wegener.