Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 20-12-2002 Persberichten district Rijn en Venen, 09.35 uur

Schip losgeslagen

MAARSSEN In de nacht van donderdag 19 op vrijdag 20 december heeft de politie een losgeslagen binnenschip naar de kant getrokken.

Omstreeks 03.55 uur kreeg de politie een melding dat een binnenschip in het Amsterdam Rijnkanaal gedeeltelijk was losgeraakt. Ter plaatse troffen de agenten een 63 meter lang vrachtschip aan. Het schip lag nog aan één tros vast en lag inmiddels dwars op het Amsterdam Rijnkanaal. Omdat de schipper niet wakker te krijgen was, hebben de agenten het meters lange schip eigenhandig naar de kant getrokken en vastgemaakt. Hierna kon men aan boord en werd de schipper wakker gemaakt.

Rijden onder invloed

WOERDEN Op de Wulverhorstbaan heeft de politie in de nacht van donderdag 19 op vrijdag 20 december een man aangehouden voor het rijden onder invloed.

Tijdens een controle werden 55 bestuurder gecontroleerd. Hiervan bleek dat één bestuurder een 35-jarige man uit Woerden te veel gedronken had. De man werd omstreeks 00.40 uur aangehouden en voor een ademanalyse overgebracht naar het bureau. Uiteindelijk wees de analyse uit dat hij 1,25 promille alcohol in zijn lichaam had. Met een rijverbod van 5 uur en een proces verbaal werd hij naar huis gestuurd. De rechter zal binnenkort de straf voor de man bepalen. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt voor het doorrijder na een aanrijding en het niet meewerken aan de ademanalyse.

Verlichtingscontrole

MAARSSEN De politie heeft woensdagavond in de nabijheid van het Bisonspoor een kleine verkeerscontrole uitgevoerd.

Rond 23.05 uur schreef de politie 9 bekeuringen uit voor het niet in orde hebben van de verlichting. Verder werd er nog bekeurd voor het niet dragen van de autogordel, het opgeven van een valse naam, het rijden over en verdrijvingvlak en het negeren van de verplichte rijrichting.

Onder invloed doorrijden na aanrijding

LINSCHOTEN Donderdagavond werd op de Schagen een aanrijding veroorzaakt door een man die onder invloed van alcohol was. De man reed weg na de aanrijding.

Omstreeks 22.40 uur meldde getuigen dat een bestuurder een geparkeerd voortuig had aangereden op de Schagen. De verdachte werd aangesproken door getuigen maar wenste nergens aan mee te werken en ging zijn woning in. De inmiddels gearriveerde politie belde aan bij de woning van de 56-jarige man uit Linschoten maar er werd niet opengedaan.

Na herhaaldelijk aanbellen en kloppen werd niet opengedaan. De agenten besloten de woning binnen te gaan en vernielde de ruit van de achterdeur. De verdachte werd aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau. De man was onder invloed maar wilde niet meewerken met de ademanalyse.

Onderzoek diefstallen vaartuigen en buitenboordmotoren afgerond Oudewater/Montfoort Het wijkteam Oudewater/Montfoort heeft een onderzoek naar diefstallen van vaartuigen en buitenboordmotoren afgesloten. Gedurende het onderzoek dat medio de zomer startte, werden 6 verdachten variërend in leeftijd tussen de 20 en 61 jaar en afkomstig uit Utrecht, Oudewater, Schoonhoven en Gouda, aangehouden en verhoord. Het merendeel van de verdachten heeft bekend. Zij pleegden de diefstallen omdat zij geld nodig hadden.

De politie kwam in eerste instantie twee verdachten op het spoor naar aanleiding van een diefstal van een boot met buitenboordmotor in Breukelen. Deze diefstal was gezien door een getuige en aan de hand van het signalement herkende twee wijkagenten de twee verdachten. In totaal werden de diefstallen van 9 boten, 10 buitenboordmotoren en diverse losse onderdelen opgelost. Deze diefstallen vonden plaats in Montfoort, Woerden, Breukelen, Vinkeveen, IJsselstein en Oud-Loosdrecht.

Een aantal goederen konden aan de rechtmatige eigenaren worden terug gegeven, echter het merendeel van de gestolen goederen was reeds doorverkocht. De opgegeven waarde volgens de aangevers bedroeg meer dan 22.000 euro. Het Openbaar Ministerie zal een beslissing nemen over het vergoeden van de schade aan de gedupeerden. Na het onderzoek zijn de verdachten weer in vrijheid gesteld. Het opgemaakte dossier is inmiddels verzonden naar het Openbaar Ministerie. Gedurende het onderzoek werd samengewerkt met de politie van de regio Gooi- en Vechtstreek.

Verlichtingscontrole blijkt nodig, meer dan 600 fietsers bekeurd Rijn & Venen In de laatste zes weken zijn bij meerdere controles op verschillende plaatsen meer dan 620 bekeuringen uitgeschreven voor gebreken aan de verlichting van fietsers.

De controle op verlichting van fietsers is een van de speerpunten in de maand december. Het rijden zonder voor- of achterlicht komt op een boete te staan van 14 euro. Voert men geen voor- en achterlicht dan bedraagt de boete 23 euro.

De politie constateert dat, kennelijk mede door de vele controles, meer fietsers de verlichting nu wel in orde hebben, maar de politie gaat in de maand januari 2003 door met deze controles.

Feit blijft namelijk dat statistisch gezien relatief veel fietsers betrokken zijn bij (ernstige) ongelukken in het verkeer en dat de schoolgaande jeugd de meest kwetsbare groep is. Vandaar dat er vooral in de ochtend- en avondspits wordt gecontroleerd, waarbij de schoolgaande jeugd en het woon- en werkverkeer doelgroepen zijn.