Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000

20 december 2002
Jesseke van Buuren/afdeling Klantenservice & Communicatie 023-5114362
180/2002
Gemeente Haarlem, sector Publieksdienst

Persbericht




Jongeren van Jongerencentrum Prisma organiseren Jamsessies voor jongeren in Schalkwijk.

Een aantal jongeren van Jongerencentrum Prisma , Radius Schalkwijk, heeft het initiatief genomen om een intercultureel muziekproject "Jamsessies & Workshops" op te zetten voor jongeren in Schalkwijk in de leeftijd van 13 tot 21 jaar. Het streven is jongeren uit verschillende etnische groepen hierbij te betrekken. De initiatiefnemers willen twee groepen vormen; een van 13 tot 16 jaar en een van 16 jaar en ouder. Totaal kunnen 15 jongeren per week meedoen. Dit jeugdparticipatieproject in Schalkwijk is onder andere mogelijk dankzij een subsidie uit het Ontwikkelingsprogramma Haarlem (OPH). Het college van burgemeester en wethouders heeft voor dit project dat in januari 2003 van start gaat ¤ 10.615,- ter beschikking gesteld.

De gemeente Haarlem kent sinds 1998 een subsidieregeling voor zogeheten participatieprojecten jeugd en veiligheid. Deze projecten zijn erop gericht jongeren op een positieve manier te betrekken bij en verantwoordelijk te maken voor hun eigen leefomgeving. Jongeren die een dergelijk project willen uitvoeren kunnen bij afdeling Veiligheid van de Publieksdienst een aanvraag om subsidie indienen. De projecten leveren een positieve bijdrage aan verbetering van de (beleving van) veiligheid, vermindering van criminaliteit en overlast en verbetering van de beeldvorming rond jongeren.

De initiatiefnemers van dit muziekproject, Najim Zohri en Mohammed Achalhi, willen jongeren in contact brengen met muziek. Muziek zien zij als stimulerende activiteit om jongeren een zinvolle vrijetijdsbesteding te bieden. Dit voorkomt het doelloos rondhangen door verveling van jongeren in Schalkwijk en bevordert een positieve uitstraling van jongeren naar de omgeving toe. De bedoeling is ook dat jongeren na dit project gestimuleerd worden om zelf verder te gaan met muziek en lid te worden van bijvoorbeeld een muziekschool, muziekvereniging of club.

Prisma heeft al positieve ervaringen met muziek als zinvolle tijdsbesteding voor hangjongeren (de zg. 'Verwulft jongeren'). De jongeren die het project gaan uitvoeren hebben al veel ervaring met het organiseren van jamsessies in Amsterdam. Na de aanschaf van instrumenten en apparatuur zal het project in januari 2003 van start gaan. Het project zal breed onder de aandacht gebracht worden van jongeren in Schalkwijk. Deelnemende jongeren betalen een eigen bijdrage van 1 euro per sessie.