Korps: Limburg-Zuid, plaats: Kerkrade 20-12-2002 Tientallen inbraken bij begraafplaatsen opgelost Vrijdag 20 december 2002 (JK- 09.40 uur)

Kerkrade; tientallen inbraken bij begraafplaatsen

Met de aanhouding van vier mannen uit Kerkrade, denkt de politie van de basiseenheid Kerkrade Midden/Eygelshoven een groot aantal inbraken in auto`s opgelost te hebben.
De inbraken vonden hoofdzakelijk plaats bij begraafplaatsen.

Tussen augustus en begin december werd bij de politie ruim zeventig keer aangifte gedaan van inbraak in auto`s bij verschillende parkeerplaatsen van begraafplaatsen in Kerkrade en Heerlen. Uit die auto`s werden hoofdzakelijk handtassen van dames gestolen die op dat moment veelal een begrafenis bezochten.
De buit bestond voornamelijk uit geld en/of persoonlijke spullen. Met behulp van buitgemaakte bankpasjes werd regelmatig bij automaten geld gepind of geprobeerd dat te doen.
Hoe groot het precieze schadebedrag is, is niet bekend.

De eerste aanhouding vond plaats op 6 december jongstleden. De politie zag toen in Kerkrade een 18-jarige man uit die plaats rijden op een in Duitsland gestolen bromfiets. Er ontstond een achtervolging waarbij de verdachte er nog vandoor kon gaan. Toen de politie hem echter diezelfde dag in een auto zag rijden, kon hij alsnog worden aangehouden.
Als snel kwam vast te staan dat zijn signalement overeen kwam met dat van inmiddels ter beschikking van de politie gesteld beeldmateriaal. Daarop was te zien hoe de verdachte op 5 december bij een automaat enkele honderden euro`s pinde met een eerder die dag gestolen pinpas.

In verband met deze zaak kon de politie op 6 december nog een 21-jarige man uit Kerkrade als verdachte aanhouden. Gedurende het verdere onderzoek hield de politie afgelopen week nog twee 20-jarige mannen uit Kerkrade aan.

Het viertal heeft inmiddels tientallen inbraken in geparkeerde auto`s bekend.
Deze vonden hoofdzakelijk plaats op begraafplaatsen in onder andere Kerkrade, Heerlen, Stein, Urmond, Venlo en in het Duitse Herzogenrath. De buit is opgemaakt aan verdovende middelen.

De vier verdachten zitten in bewaring.
De politie is nog steeds bezig met het onderzoek en sluit daarbij verdere aanhoudingen niet uit.

Tijdens het onderzoek is ook nog een valse aangifte aan het licht gekomen.
De aangeefster had namelijk bij de politie een verklaring afgelegd waarbij ze aangaf van haar handtas beroofd te zijn terwijl dat achteraf niet zo is gebleken.
Tegen haar is inmiddels proces-verbaal opgemaakt.