Provincie Overijssel

Onderzoek: provincie bekender, imago minder positief

Overijsselaars weten meer over hun provinciebestuur dan twee jaar geleden. Dat is mede te danken aan de regionale pers, maar ook aan de eigen provinciale media. Wel is het imago van de provincie het afgelopen jaar minder positief. Ziedaar de belangrijkste uitkomsten van het jaarlijkse imago-onderzoek.

Verantwoordelijk gedeputeerde Ria Holsheimer is redelijk tevreden. "Bij de start van deze college-periode hebben wij een aantal nieuwe communicatiemiddelen in de markt gezet. Er is een provinciebladzijde in de huis-aan-huisbladen, wij hebben een nieuwe site en er is een wekelijkse nieuwsbrief voor onze relaties."

Imago

Minder opgetogen is Holsheimer over het imago van de provincie. Evenals in 2000 en 2001 is een representatief deel van de Overijsselse bevolking gevraagd om een oordeel te geven over de betrouwbaarheid, de omgevingsgerichtheid en de slagvaardigheid van de provincie. Anders dan toen komen er dit jaar geen positieve verbeteringen in het imago naar voren.

Het best scoort de provincie op het gebied van betrouwbaarheid. De slagvaardigheid wordt het minst gewaardeerd. "Het is erg jammer dat de stijgende lijn die wij onmiskenbaar te pakken hadden is doorbroken", aldus de gedeputeerde.

Gedeputeerde Ria Holsheimer

Landelijk gekrakeel "De onderzoekers hebben ons aangegeven dat onze waarderingscijfers mogelijk negatief zijn beïnvloed door de landelijke omstandigheden. Het onderzoek is namelijk uitgevoerd in oktober 2002. In die maand was nogal wat loos in het land (crisis LPF, val kabinet). Volgens het onderzoeksbureau moet niet uitgesloten worden dat het landelijke gekrakeel debet is de licht verminderde waardering."

De ondervraagden wisten meer taken te noemen van de provincie. Vooral verkeer en vervoer en ruimtelijke ordening werden genoemd. In vergelijking met voorgaande jaren wordt ook veiligheid aanmerkelijk vaker als een provinciale taak benoemd.

Commissaris bekend Ook de naamsbekendheid van de gedeputeerden is gestegen. Een op de zeven Overijsselaars weet inmiddels spontaan de naam van de Commissaris mr. Geert Jansen te noemen. En dat is opmerkelijk gelet omdat hij nog maar kort geleden is aangetreden. Daarnaast is de naamsbekendheid van de gedeputeerden Kristen, Nap en Bennink volgens de onderzoekers significant gestegen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 80 procent van de Overijsselaars geen uitgesproken mening heeft over het provinciaal bestuur. Niet negatief, niet positief. Holsheimer: "Dat betekent niet dat er geen belang aan de provincie wordt gehecht."

"De onderzoekers hebben de respondenten gevraagd om ieder 100 punten te verdelen over de drie overheidsorganen. De gemeente scoorde hierbij het best met 41 punten, gevolgd door de rijksoverheid met 34 punten. De provincie scoorde 25 punten en dat kan nog wat omhoog."

De uitkomsten van het imago-onderzoek zijn verwerkt in het jaarlijks verslag over het communicatiebeleid Overijssel valt op (4). Dit verslag is verkrijgbaar bij het team Communicatie, telefoon 038 425 23 45.

Onderzoek: provincie bekender, imago minder positief

Overijssel investeert 200.000 in veiligheidsprojecten

Olst-Wijhe wint bijna 55.000 met 'groene kathedraal'

ConneXXion ook in 2003 vervoerder Regiotaxi Vechtdal

Snelle oplossing voor woonboten Zwolle

Ruim 230.000 voor gebiedsgerichte projecten

Visie op netwerkstad Zwolle-Kampen in de maak

De Nieuwe Koning: succesvolste project cultuurbereik in Overijssel

197.500 Provinciale subsidie voor behoud kennis Ericsson in Twente

Zes plannen voor kulturhusen in Overijssel goedgekeurd

Commissaris Jansen vindt samenvoeging van Bathmen met Lochem en Gorssel

Provinciale subsidie voor 'In natura oost' en ruimtelijke projecten

Unieke balgstuw Ramspol geopend

45.000 provinciale subsidie voor 'Van wens naar werkelijkheid'

© 20-12-2002 Provincie Overijssel